Ringhals kärnkraftverk, arkivbild.
Ringhals kärnkraftverk, arkivbild. Bild: Håkan Johansson

Skärpt läge på Ringhals efter läckorna på Nord Stream

Efter de misstänkta sabotaget mot Nord Stream 1 och 2 har nu kärnkraftverken Ringhals och Forsmark infört läget ”skärpt uppmärksamhet”, skriver nyhetsbyrån TT.

ANNONS
|

– Vi gick upp med det i dag med anledning av omvärldsläget och bland annat det som hänt i Östersjöområdet, säger Karin Swanson, ställföreträdande presschef vid Ringhals, till TT.

Tidigare i år infördes även läget ”skärpt uppmärksamhet”, men senare togs det bort. Karin Swanson menar att de alltid har god beredskap, men inte vill kommentera vad de vidtar för säkerhetsåtgärder.

– I övrigt så följer vi händelseutvecklingen. För oss handlar det alltid om att sätta säkerheten främst så för oss är detta en självklarhet. Men vi spekulerar inte i om vem eller vilka som ligger bakom olika handlingar i vår omvärld, säger hon till TT.

ANNONS

Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, har nu hotbilden mot Sverige fördjupats.

"Säkerhetspolisen kan konstatera att det säkerhetspolitiska läget i Europa allvarligt försämrats, en händelseutveckling som även påverkar Sveriges säkerhet. Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver pressekreteraren Gabriel Wenstedt i en kommentar till TT.

Vill inte kommentera hotbilden mot specifika anläggningar

Men de vill inte kommentera om det kommer införas rekommendationer om skärpningar mot energianläggningar.

"Säkerhetspolisen går inte in på hotbilden mot specifika verksamheter. Med det sagt är det generellt viktigt att fler verksamheter prioriterar säkerhetsskyddet för att kunna skydda Sverige och stärka totalförsvaret", skriver de till TT.

LÄS MER:Så hanterar de stora matbutikerna de skenande energipriserna

LÄS MER:Kyrkan om elpriserna: ”Slår hårt mot oss”

LÄS MER:Populära bageriet om elkrisen: ”Jättestor utgift”

ANNONS