Bageriet i Sävedalen har fått mer än fördubblade energiutgifter sedan el- och biogaspriserna skenat, menar vd Anna Pennbrant.
Bageriet i Sävedalen har fått mer än fördubblade energiutgifter sedan el- och biogaspriserna skenat, menar vd Anna Pennbrant. Bild: Alfred Dikalow

Populära bageriet om elkrisen: ”Jättestor utgift”

De skenande elpriserna lämnar nästan ingen oberörd. Cederleüf och Svenheimers bageri i Sävedalen har sedan tidigare använt sig av el och biogas som energikällor, men ser nu över möjligheterna att skaffa en tredje.
– Vi måste se olika vägar, vi bakar redan på nätterna då elen är billig men trots det har vi enorma kostnadsökningar, säger Anna Pennbrant, vd.

ANNONS
|

I augusti steg månadsmedelpriset i elområde 3, som Partille tillhör, för första gången upp över två kronor per kilowattimme, något som blivit kännbart för privatpersoner men också företagare i kommunen.

Cederleüf och Svenheimers bageri har större delen av sin produktion i Sävedalen och enligt vd Anna Pennbrant har de inte kommit lindrigt undan den stora prisökningen.

– Självklart känner vi av den. Vi har många ugnar vi måste hålla igång och vi har förvisso delat upp vår energianvändning på både biogas och el, men båda delarna går väldigt mycket upp i pris nu, säger hon.

Totalt förbrukar bageriet i genomsnitt 800 000 kWh per år och enligt ekonomichefen har biogaspriserna gått upp 3,5 gånger på ett år och elen mer därtill.

ANNONS

– Alla vet ju vad den gått upp, det är en jättestor utgift. Sen bakar vi redan på nätterna då elen är billig, men trots det har vi enorma kostnadsökningar, säger Anna Pennbrant.

”Känner oss trygga”

Furulundsbagaren lite längre österut i kommunen beskriver däremot en annan situation – allt tack vare att de har ett fastprisavtal på elen.

– Just nu är det jättebra att ha det. Jag känner många som har egna företag där utgifterna tripplats på grund av de stora prisökningarna på energi, säger Johan, bageriägare.

– Just nu känner vi oss trygga, samtidigt hoppas jag att fastprisavtalet inte kommer att brytas i förtid av energibolaget.

Tack vare fasta elpriset har Furulundsbagaren inte heller behövt öka priserna för kunderna nämnvärt.

– Det är bara råvarupriset som gått upp en aning och det har gett en liten justering. Men om fastprisavtalet bryts måste vi öka mer.

Sneglar mot solceller

För Cederleüf och Svenheimer är situationen däremot en annan. Förutom att anpassa produktionen efter dygnspriserna finns det inte mycket de kan göra. Att anpassa sortimentet är inte något som de planerat att göra, då de vill fortsätta erbjuda kunderna det de vill ha.

Däremot ser de nu över möjligheten att lägga till en tredje energikälla istället för att spara in på andra håll.

– Vi har sett över ugnarna men klarar oss inte utan dem. Därför har vi nu börjat titta på andra möjligheter, som solceller, så att vi har ännu fler alternativ. Just nu har vi två energikällor och vi vill ha ännu fler för att tillgodose tillgången längre fram i tiden.

Men eftersom efterfrågan på solceller är stor räknar företaget inte med att få några på plats förrän tidigast nästa år.

– Vet inte hur långt vi kommer men vi har tagit in offerter, så vi försöker vara om oss och kring oss. Vi får det kanske inte till den här vintern men vi planerar att finnas kvar länge. På sikt vill vi ha det, vi måste se olika vägar, säger Anna Pennbrant.

Kräver genomtänkta beslut

Trots en pressad situation så ser hon ändå ljust på framtiden.

– Vad ska man säga, man ställs inför samma problem som alla andra och var och en måste se om sig själva, oavsett om man är företagsledare, hyresvärd eller förälder så behöver man se över sina utgifter på alla håll för att få det och gå ihop. Men samtidigt så tänker jag att jag är hoppfull. Man måste ju ändå tro på framtiden.

Nu hoppas hon i stället att Partilleborna fortsätter att ta tillfället i akt och komma på en fika och att bageriet, som nyligen firade 60 år, får fira ytterligare 60.

– Jag ser positivt på framtiden, även om det självklart kräver genomtänkta beslut när det gäller allt. Vi kommer inte ifrån att det just nu är en tuff situation där alla sliter.

LÄS MER:Dyrare livsmedel tvingar Cederleüfs & Svenheimers att höja priserna

LÄS MER:12 000 bullar på en dag – Kanelbullens dag är bageriets ”Black Friday”

LÄS MER:Här är Partilles godaste semla 2022

ANNONS