Så hanterar de stora matbutikerna de skenande energipriserna

Allt fler hushåll känner sig pressade ekonomiskt med de stigande elpriserna, men hur står det till hos Partilles matkedjor?
Med stora lokaler där kylar och frysar är igång dygnet runt kan kilowattimmarna snabbt ticka iväg.
– Det är klart att man alltid ser över sin energiförbrukning, säger Thomas Strindeborn, icahandlare och ägare på Ica Maxi i Allum.

ANNONS
|

De tre stora matkedjorna Ica Maxi i Allum, Coop vid arenan och Willys vid Kyrktorget har alla tre tillfrågats under en rundringning från Partille Tidning om hur just de hanterar de stigande energikostnaderna.

För Ica Maxi är energiförbrukningen inget som nyligen aktualiserats, utan enligt ägaren och icahandlaren Thomas Strindeborn är det något som de varit medvetna om hela tiden.

– Just nu så har vi bundna elpriser, men det är klart att man alltid ser över sin energiförbrukning. Det är inget vi börjat med nu utan det är en löpande del i vårt miljöarbete, säger han.

ANNONS

”Investeringar på mångmiljonbelopp”

Ända sedan starten 2006 har de haft regelbundna genomgångar av vad som drar el i butiken.

– Det är omfattande, dels har vi gjort energibesiktningar som att kolla fläktar, funktionen på kylar och frysar samt kollat att vi har rena aggregat, säger Thomas Strindeborn.

Den regelbundna kontrollen gör att systemen hålls i trim, men utöver det har butiken för några år sedan valt att gå ännu längre.

– Under 2018 köpte vi även in modern utrustning för att minska vår miljöpåverkan och energiförbrukning, med det senaste och det bästa. Vi har fått ner energiförbrukningen med hjälp av stora investeringar på mångmiljonbelopp och minskat miljöpåverkan genom att få bort freoner och ersätta dem med koldioxid, säger han och är stolt.

– Vi ligger långt i framkant.

Kommer landa på konsumenten

Gällande den genomsnittliga elförbrukningen finns det inte så mycket annat butikerna kan göra, eftersom allt behöver vara i gång och fungera för att verksamheten ska rulla.

– Det måste fungera, vi måste ha öppet alla dagar i veckan 06–23 och på något sätt måste det väl lösa sig. Om det blir värre i vinter så får i så fall våra förtroendevalda politiker ta ett grepp om det.

Ännu har Ica Maxi inte behövt höja priserna på grund av just energikostnaderna, menar butikschefen.

– Nej, vi har inte behövt höja priserna på grund av det ännu, men det är klart att alla kostnader som ökar i hela ledet till slut hamnar på konsumenten. Det är ju så i vilken verksamhet man än är i, bondens diesel blir dyrare, bondens el blir dyrare, och vi är ju alla konsumenter så det kommer landa hos oss, säger Thomas Strindeborn och tillägger:

– Vi har en löpande översikt, sen får man ta det med lite sans och balans och följa utvecklingen.

Elavtal sköts centralt

Hos de andra två stora butikerna i kommunen visar det sig snart att både Coop och Willys inte har någon lokal styrning av elavtal och liknande.

–Jag kan säga så här, vi anpassar oss inte så. Om man vill veta mer om våra elavtal får man prata med dem centralt som sköter det åt oss, säger Mersija Sabaredjovic, butikschef på Willys vid Kyrktorget.

– Jag säljer mat och behöver inte göra någonting annat.

Mattias Johansson är butikschef på Coop i Partille och förklarar även han att deras avtal förhandlas centralt.

– Det är inte jag själv enskilt här som tar det, men man märker att kostnaden har ökat, säger han.

Att göra butiken energieffektiv är däremot något som de arbetar med kontinuerligt.

– Energieffektivitet jobbar vi med dagligen, som att städa kylar och frysar. Coop är ett företag som ska vara ledande när det gäller just miljötänk. Så vi jobbar inte annorlunda än vad vi brukar göra för att ligga ett steg fram gällande detta, säger han.

”Kommer bli tuffa tider”

Ännu har heller inte priserna i butiken höjts på grund av elkostnaderna, medan andra faktorer som omvärldsläget har påverkat.

– Prisbilden är ju hög, men just elkostnaden är inte så kännbar än, men det kan säkert komma, säger Mattias Johansson.

Om det blir en kall vinter har de inga särskilda planer på ytterligare åtgärder men de håller koll på utvecklingen.

– Det kommer bli tuffa tider och alla måste bidra. Man får tänka på hur man har tända lampor och hur vi använder oss av våra kylar, att vi verkligen gör det vi sagt.

LÄS MER:Skyhögt elpris för Partillebor i vinter

LÄS MER:Golfklubbens lyckoträff – låste avtalet innan krisen

LÄS MER:Så mycket el drar dina hushållssysslor

ANNONS