Poppels bryggeri tvingas höja ölpriserna

Priset på kornmalt har skjutit i höjden efter att skördar i Kanada har torkat bort. Samtidigt ökar både transport- och elpriser vilket gör att Poppels ölbryggeri i Jonsered nu tvingas höja sina priser rejält – för första gången någonsin.
– Vi har gjort små justeringar genom åren men nu landar vi i en prishöjning, säger Mats Wahlström, vd.

ANNONS

Det är i spåren av det ökade världsmarknadspriset på kornmalt som flera ölbryggerier runt om i landet nu tvingas se över sina priser, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om.

I takt med att även el- och transportpriser ökat har det lett till att många inte har något annat val än att ta mer betalt av konsumenterna.

För Poppels bryggeri i Jonsered ser situationen inte annorlunda ut. I dagarna har de diskuterat hur de ska hantera de ökade utgifterna och har landat i samma beslut som många andra ölproducenter – höjda ölpriser.

ANNONS

LÄS MER:Eric Ericson förverkligar dröm om hantverksbageri i Jonsered

– Vi har precis suttit och sett över prissättningen men det lutar verkligen åt att vi behöver höja våra priser för första gången sen vi startade för tio år sedan, säger Mats Wahlström, en av grundarna och vd för Poppels bryggeri.

– Vi har gjort små justeringar genom åren men nu är det högt vatten i Kapernaum som man brukar säga, malten toppar med andra delar vilket landar i en prishöjning.

”Sammantaget är det för mycket”

Under förra året ökade priset på kornmalt med närmare 50 procent vilket kan spåras tillbaka till de skördar i Kanada som torkat bort under sommaren.

Även andra livsmedelsproducenter och tillverkande företag har just nu höga priser på både transporter och el, men för Poppels blev det ökade priset på även kornmalten droppen som fick bägaren att rinna över.

– Vi höll på att räkna och titta på några olika scenarion, men räknade inte alls med den här maltökningen. Sammantaget är det för mycket, säger Mats Wahlström.

Öppnar nya bryggeriet till hösten

Men trots ökade priser går det ändå bra för lokala ölproducenten. Pandemin har satt sina spår med personal i karantän och stängda förskolor, men det är inget som påverkar företaget i stort.

– Om man tittar på hur det går för oss som företag, förutom att vi som jobbar har det kämpigt, så utvecklas vi väl och ser fram emot att vi snart öppnar nytt bryggeri inne i stan till hösten efter semestertiderna, säger han.

LÄS MER:Gamla majonnäsfabriken ska rivas och ge plats för nybygge

Planeringen är i full gång men ännu kan han inte avslöja några närmare detaljer kring vad det kommer att bli i slutändan.

– Nej inte just nu, vi håller på med produktutveckling men känner inte riktigt än att vi har nått fram till att det blir som vi vill. Just nu snickras det för fullt i de nya lokalerna och olika delar håller på att installeras.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS