Eric Ericson förverkligar dröm om hantverksbageri i Jonsered

ANNONS

”Sveriges näst bästa kanelbulle” säger Eric Ericson när han dukar fram kaffe och bulle på lastbryggan utanför vad som i december ska stå färdigt som Brödfabriken i Jonsered. En maffig lokal i rött tegel med hög skorsten i Jonsereds fabriker.

– Jag är Jonseredspojk sedan 15 år så det var självklart att det skulle ligga här.

Den godaste kanelbullen i Sverige görs av en bagare i Stockholm men att vara allra godast är inte det viktiga för Eric. Det räcker att hans bröd och bakverk är ”riktigt, riktigt bra” och det är också premissen för projektet Brödfabriken.

– Jag vill sprida glädje och ge Jonsered mitt allra bästa bröd, det är mitt hjärta jag håller ut, säger han.

Skådespeleri under tre decennier

Just att hålla ut sitt hjärta är på sätt och vis en likhet med det som i 30 års tid varit Erics ”brödföda”, skådespeleriet. Han har varit med i massor av tv-serier, spelat teater och tar nu tjänstledigt från en fast tjänst på Göteborgs Stadsteater. För att kunna bocka av en av grejerna på bucketlistan.

– Det är väl en blandning av 40-årskris och pandemidesperation men jag känner att det är nu eller aldrig. Jag har tagit alla mina besparingar, alla mina gager, och lagt in i det här.

Bakandet på hemmaplan har intensifierats under de senaste åren, han bakade sin första perfekta surdegslimpa för 15 år sedan och under pandemin har han bakat så mycket att han kunnat sälja till kompisar. I Brödfabriken skalas allt upp till hantverksbageri onsdag till söndag från tidig morgon till kväll och huvudet är just nu fullt av siffror, funderingar och på samma gång glädje och oro.

– Det är klart jag undrar hur det ska gå, vad folk kommer att tycka om det vi gör. Hantverksbagerier i Göteborg funkar ju jättebra men de ligger i Göteborg. Kommer folk att hitta hit?

Företagare ska agera draglok åt varandra

Han hoppas och tror att området kring Jonsereds Fabriker är så fint och etablerat att det kan locka folk att få ta en kaffe och bulle längs med Säveån och att han och de andra aktörerna i området kan agera draglok åt varandra.

– Här finns en hel del publik verksamhet redan och jag tror det kommer att bli mer. Vi ska komplettera och hjälpa varandra. Jag har nära kontakt med tjejerna som driver caféet vid Jonsereds Herrgård och vi har olika publik som kan locka varandra, säger han.

”Lever på bröd”

Om allt går som planerat hinner Brödfabriken i Jonsered öppna före jul och vad som kommer att stå på programmet mer än ”riktigt, riktigt gott bröd”, fika och bakverk är, av förklarliga skäl, inte helt spikat.

– Jag har ju aldrig gjort detta förut så jag får helt enkelt testa mig fram. Vi kommer att börja med frukostservice så får vi se hur det funkar.

Hur det blir med hembaket, det färska brödet och bullarna till Tove och barnen är han inte heller säker på.

– Jag kanske kommer att vara dödstrött på bröd? Men samtidigt: vi har stängt måndag och tisdag och jag som lever på bröd kan ju inte vara utan så det blir nog till att ställa sig i köket.

Fakta Eric Ericsson

Ålder: 47 år i november.

Bor: Hus i Jonsered

Familj: Frun Tove Wirén och två barn.

Känd från bland annat: Storstad, Sjätte dagen, Jordskott, Vår tid är nu, Irene Huss, Beck, På spåret, föreställningar på Göteborgs Stadsteater sedan 2005 och mycket mer.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS