Alla 70-plussare kommer att få vykort från polisen, som en del i deras nationella kampanj emot telefonbedrägerier. Huvudbudskapet är kort och koncist: lägg på luren, logga inte in och lite inte på den som ringer.
Alla 70-plussare kommer att få vykort från polisen, som en del i deras nationella kampanj emot telefonbedrägerier. Huvudbudskapet är kort och koncist: lägg på luren, logga inte in och lite inte på den som ringer. Bild: Polisen

Polisens drag mot bedrägerierna – skickar vykort till alla 70-plussare

Den här veckan får alla 70-plussare i Sverige ett vykort från polisen, som en del i en kampanj mot telefonbedrägerier. Huvudbudskapet är kort och koncist: Lägg på luren, logga inte in och lita inte på den som ringer.
– Att stärka de äldre och få stopp på bedrägerierna är viktigt för att bekämpa den kriminella ekonomin, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Vykortet går nu ut till alla hushåll med 70-plussare i hela landet, som en del i polisens nationella informationskampanj mot telefonbedrägerier. Totalt rör det sig om runt 1,2 miljoner vykort som skickas ut – i Västra Götaland går det ut till cirka 260 000 hushåll. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Antalet anmälda telefonbedrägerier, och med dem också brottsvinsterna, har ökat de senaste åren. I fjol beräknas bedragare i Sverige ha kommit över nästan 130 miljoner kronor. I genomsnitt har de då lurat varje brottsoffer på 100 000 kronor.

– Vi ser den här ökningen i hela landet och vill med en gemensam satsning stärka de äldre och ge dem kunskap så att de kan vara medvetna och uppmärksamma på bedragarnas knep, säger Fredrick Boström, tillförordnad chef för bedrägerisektionen i region Väst, i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Behöver hjälpas åt”

Polisens kampanj riktar sig främst till äldre och personer i deras närhet, då bedragarna ofta riktar in sig på just äldre personer. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en okänd person säger sig ringa från banken, polisen eller någon annan myndighet som många har förtroende för.

Personen kan felaktigt påstå att ett problem har uppstått, och att det är bråttom att lösa detta åt brottsoffret. Och samtidigt länsas brottsoffrets konton på pengar.

Polisens råd mot bedrägerier

• Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet.

• Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.

• Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.

• Prata med någon du känner om de här råden. En mamma, en mormor, en granne eller kompis. Tillsammans kan vi stå emot bedragarna.

Källa: Polisen

Målet med polisens kampanj är att stärka äldre människor att stå emot bedrägerier genom att lägga på luren när bedragarna ringer. Här kan anhöriga och släktingar hjälpa till genom att prata med äldre personer i dess närhet.

– För alla som drabbas är det mycket integritetskränkande. Vi behöver hjälpas åt att bekämpa bedrägerierna. Ett sätt är att använda vykortet för att samtala med äldre anhöriga och vänner om hur de kan skydda sig mot brott, säger Klas Johansson i pressmeddelandet.

Regionpolischef Klas Johansson. Foto: Polisen
Regionpolischef Klas Johansson. Foto: Polisen Bild: Polisen

Bedrägerierna har tydliga kopplingar till organiserad brottslighet. ”De brottsvinster som genereras från telefonbedrägerierna finansierar många gånger kriminell verksamhet och kan kopplas till skjutningar i kriminella miljöer”, skriver polisen.

– Den här brottsligheten drabbar äldre som har svårt att värja sig men den har också starka kopplingar till grov kriminalitet. Att stärka de äldre och få stopp på bedrägerierna är viktigt för att bekämpa den kriminella ekonomin, säger Klas Johansson.

Telefonbedrägerier i Västsverige

• Förra året anmäldes drygt 4 300 telefonbedrägerier i region Väst.

• Av dessa var 1 275 fullbordade brott – resterande rubriceras som försök till bedrägeri.

• Bedrägeribrotten ökade 2022 jämfört med året innan. År 2021 anmäldes 2 050 brott, varav 742 var fullbordade. Då genererades strax över 100 miljoner kronor i brottsvinster.

Källa: Polisen

LÄS MER:Falska poliser lurar äldre kvinnor

LÄS MER:Lurade till sig över 43 000 kronor på falska annonser

LÄS MER:Mari-Anne blev uppringd av bedragare – sade sig komma från Klarna

ANNONS