En man i 30-årsåldern lurade upp till tio personer med falska annonser på Facebook, sålde falska hyreskontrakt och mobiltelefoner.
En man i 30-årsåldern lurade upp till tio personer med falska annonser på Facebook, sålde falska hyreskontrakt och mobiltelefoner. Bild: Polisen/ Arkivbild

Lurade till sig över 43 000 kronor på falska annonser

En man sålde mobiler och andrahandskontrakt på lägenheter via annonser på nätet, men köparna fick varken några varor eller nycklar i handen. Totalt lurade mannen till sig 43 600 kronor från tio olika personer. Nu döms mannen för bedrägeri.

ANNONS
|

Mannen, som är i 30-årsåldern, utgav sig för att sälja en mobiltelefon eller hyra ut en lägenhet via olika annonser på Facebook. När han blev kontaktad av köpare som var intresserade krävde han förskottsbetalning men skickade därefter aldrig telefonen eller gav tillträde till den lägenhet han utlovat.

Brotten begicks från början av februari förra året och pågick sedan en månad framåt i tiden. Under den tiden hann han lura tio olika personer på 43 600 kronor.

LÄS MER:Man i Sävedalen sol-och-vårades av 16-årig flicka

Tillvägagångssättet var snarlikt i majoriteten av fallen. Flera av de som drabbats vittnar om hur de såg annonsen och tog kontakt. Ganska snabbt ombads de swisha pengar men så fort betalningen var genomförd blockerade mannen köparens profil och slutade ofta svara helt.

ANNONS

En målsägande från Partille hörde av sig till mannen för att köpa en mobiltelefon. De kom överens om ett pris på 4 400 kronor, men trots att målsäganden bad om kvitto och en bild på mannens körkort räckte det inte som säkerhet.

Tiden gick men ingen mobiltelefon dök upp i brevlådan som utlovat.

”Mår dåligt av att han kunde lura mig”

En annan målsägande hörde av sig till mannen för att hyra en lägenhet, men efter att ha swishat 4 000 kronor i deposition dök mannen aldrig upp när det var dags att lämna över nycklar och skriva kontrakt.

Många av de som drabbades uppgav att de mådde mycket dåligt över vad som hänt.

Polisen: Hur har ni haft kontakt?

– Via Facebook. Jag fick tag i honom, han skickade ett kontrakt och så. Sen försökte han säga att jag ska swisha mer pengar, jag swishade men sen ville jag inte swisha mer. Då började han bli otrevlig på ett sätt som jag inte gillar, säger en av de drabbade i förhör.

– Det enda jag vill är att få tillbaka mina pengar, jag mår dåligt av det, att han kunde lura mig på det sättet.

LÄS MER:Bedragarduo döms till fängelse – lurade säljare på nätet

Fåordig i polisförhör

Flera anmäler mannen och när han till sist grips av polis och tas in till förhör är han fåordig om händelserna.

Polisen: Har du Swish?

– Får vänta med de här frågorna.

Polisen: Har någon annan än du tillgång till din Swish eller bank-ID?

– Får vänta med det också.

Polisen: Är det att du inte kommer ihåg?

– Nej, vi måste gå igenom allting, hur jag ska säga det på bästa sätt för att ni ska förstå.

LÄS MER:Här ska du vara extra försiktig när du parkerar i Partille

Polisen: Vad är det du vill att vi ska förstå?

– Jag vill tänka lite först innan jag svarar.

Polisen: Målsägande har ett ersättningsanspråk på 12 000 kr, vad har du för inställning till det?

– Hade jag varit yngre skulle jag ju sagt som jag brukade, jag bryr mig inte, men nu är det ju inte jag som gjort det så varför ska jag betala någon annan.

Polisen: Så du motsätter dig ersättningsanspråket?

– Ja.

Under huvudförhandlingen erkänner däremot mannen gärningarna och medger även att betala skadestånd till samtliga målsäganden med ett totalbelopp på 43 600 kronor. Då erkännandet går i linje med den bevisning som åklagaren lagt fram döms därför mannen för tio fall av bedrägeri.

I somras dömdes mannen även för olaga hot till skyddstillsyn, tingsrätten meddelar därför att skyddstillsynen nu även ska avse de nytillkomna bedrägerierna.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS