Polisens kroppskamera fångade mannen på film när han jagade ett vittne till händelsen. Kort därefter gick han till verbal attack mot polisen och hotade honom till livet.
Polisens kroppskamera fångade mannen på film när han jagade ett vittne till händelsen. Kort därefter gick han till verbal attack mot polisen och hotade honom till livet. Bild: Polisen

Partillebo dödshotade polis: ”Kommer halshugga dig”

Efter att polisen fått larm om en knivbeväpnad kvinna ryckte man ut till en busshållplats i Göteborg. Väl på plats möttes man av en Partillebo i 20-årsåldern, som var kvinnans son. Mannen uppskattade inte att polisen kontrollerade hans mor och situationen urartade till den grad att han nu dömts för hot mot tjänsteman och olaga hot.
– Jag kommer halshugga dig, fattar du, hörs mannen säga under händelsen, som spelades in med hjälp av polisens kroppskameror.

ANNONS

Händelsen utspelade sig i mitten av juni förra året, på Hisingen i Göteborg.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av framgår det att polisen åkte till området efter att de blivit varse om att en kvinna med kniv setts i anslutning till en busshållplats.

Polismannen som svarade på larmet pratade med vittnet i telefon, samtidigt som han ensam begav sig till platsen.

– Han berättar att han står och tittar på en kvinna som håller i en stor förskärare som hon hugger i olika saker med. Hon hugger mestadels i en kaffebryggare som hon har med sig men även annat, berättar polisen.

ANNONS

Kvinnans son blev rasande

När han anlänt lyckas han få kvinnan att släppa kniven.

– Jag får henne på distans att stoppa ner kniven i väskan varpå jag sträcker mig fram och tar kniven. Stämningen är lugn, berättar polisen.

Men snart förändras situationen, när kvinnans son dyker upp. Mannen, en Partillebo i 20-årsåldern, är mycket upprörd.

Han jagar bland annat de som larmat polisen, hotar dem till livet och skriker könsord. När de efter en stund lyckas fly, riktar mannen sin uppmärksamhet mot polisen.

Det är i samband med det han hotar polismannen till livet. Det hela fångas på den kroppskamera som polisen bar vid tillfället.

– Jag kommer halshugga dig, fattar du, hörs mannen säga på inspelningen.

Polisen fick förstärkning

Polismannen försöker lugna mannen, men han är fortsatt upprörd över att hans mor kontrollerats och ifrågasätter varför polisen är där, eftersom hon inte utgör något hot.

– Jag känner ju inte din mamma. Vi har ju folk som ringer in om att det sitter en kvinna med en kniv i handen. Då får du ju köpa att det är folk som reagerar. Eller hur?, säger polisen till mannen.

Kort därefter anländer förstärkning i form av ytterligare poliser och mannen lugnar till en början ner sig något, men av någon anledning blir han rasande igen.

Då beslutar man sig från polisens sida för att mannen måste med till polisstationen, något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

– Lugna ner dig bara nu i stället. För allas säkerhet skull, gör inget dumt nu bara. Okej. Lägg dig bara ner på marken så blir det lugnt i stället okej, hörs en av polismännen sig i inspelningen.

Stoppades med pepparspray

Mannen kränger med kroppen och vill inte göra som poliserna säger, så de använder pepparspray för att lugna ned honom och tar med honom i en av polisbilarna.

Mannen misstänkts för hot mot tjänsteman och olaga hot, efter att ha hotat att döda både polisen och vittnena.

I förhör med polis erkänner mannen brott och att han har svårt att tygla sig när han blir arg.

– Jag förstår varför de tog ner mig, jag säger inget emot det här, jag förstår dem, det är deras arbete så jag blev inte lika arg när de tog mig in i polisbilen. Det är klart att de inte vill att man ska skada någon, jag förstår varför de sprayade mig i ögonen, jag var för aggressiv, säger mannen.

Nu har ärendet avgjorts i Göteborgs tingsrätt, som dömer mannen till skyddstillsyn för hot mot tjänsteman och olaga hot.

Mannen har inte dömts för brott tidigare.

LÄS MER:Hotade att skada och döda polisman – fångades på film

LÄS MER:Man med krigarkniv tog kaffepaus – slipper fängelse

LÄS MER:Gäst hotade personal på hotellet i Sävedalen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS