En polisman hotades till livet vid ett ingripande i Partille – nu döms en man i 40-årsåldern.
En polisman hotades till livet vid ett ingripande i Partille – nu döms en man i 40-årsåldern. Bild: Johan Hallberg

Hotade att skada och döda polisman – fångades på film

En man i 40-årsåldern misstänktes vara narkotikapåverkad och ombads följa med in för provtagning på polisstationen. Då blev han genast aggressiv.
– Direkt när han får på sig handfängsel så börjar han skrika och gapa på patrullen, skriver polisen i sin rapport.

ANNONS

Det var i augusti förra året som en polispatrull blev beordrade till en adress i Björndammen. En anmälare hade ringt in och berättat att en person som rörde sig i området verkade mycket påverkad. Han varvade mellan att ligga ner på en gräsmatta med att i nästa stund hoppa upp och ner.

När polisen anländer till platsen visar det sig att det är två personer som befinner sig där. En polis går fram till den nu liggande personen och en annan till en man i 40-årsåldern som står intill. Även han ger ett påverkat intryck på poliserna då han har ett forcerat tal och knappnålstunna pupiller.

ANNONS

Polisen tar då beslut om att mannen ska följa med in till stationen för urinprovtagning, misstänkt för narkotikabrott, eget bruk, men det visar sig bli svårare sagt än gjort.

– När jag förklarar för honom att vi ska gå till våran bil som står parkerad tio till 15 meter bort så blir han genast aggressiv, skriver polismannen senare i händelserapporten.

Fångas på film

Mannen spänner hela kroppen och motsätter sig ingripandet genom att luta sig bakåt och inte vill följa med frivilligt.

– Direkt när han får på sig handfängsel så börjar han skrika och gapa på patrullen. När vi öppnar bilen för att sätta in honom så vill han inte så vi får trycka in honom i bilen. Under hela tiden så kallar han mig olika tillmälen och att han ska göra kaos med oss, skriver polismannen i rapporten.

Poliserna får sätta en så kallad spottluva på mannen och under färden till polisstationen fortsätter han att göra våldsamt motstånd.

Under hela händelseförloppet fångas allt på film genom polismännens kroppskameror. Under bilresan kan man där höra hur mannen uttalar flera hot mot polismannen som håller i honom.

– Vid ett tillfälle så säger han till mig att han ska göra problem för mig och jag ska bara få se vad som kommer hända, detta är bara början. Han säger ganska omgående direkt efter det att om han hade haft möjlighet så hade han skallat av mig ansiktet, skriver polismannen.

”Jag var så fruktansvärt arg”

Hotelserna fortsätter sedan hela vägen in till arresten. Strax utanför polisstationen säger mannen att han skulle ta polismannens liv om han fick chansen.

Mannen tas sedan över av personal på stationen och får senare genomföra en provtagning. Analysresultatet visade senare positivt för narkotika.

Mannen misstänks därefter för både ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd samt hot mot tjänsteman. Under huvudförhandlingen i tingsrätten menar han att han inte minns någonting från händelsen eftersom han fick så ont i armen.

I tidigare polisförhör har han däremot hävdat att han blivit arg och provocerad.

Polisen: Har du uttryckt till polisen att du ska skalla av huvudet på polismannen, samt att du ska leta upp polismannen på fritiden där han ska få se på vad som händer.

– Att jag ska skalla av huvudet på polismannen det har jag sagt för jag var så fruktansvärt arg och hade smärtor som han orsakade men jag har inte sagt att jag ska söka upp honom på fritiden.

Polisen: Vad är din inställning till ersättningsanspråket?

– Han får inte ett öre jag bränner hellre upp 5 000.

Mannen delges sedan analysresultatet av de prover som togs efter misstanke om ringa narkotikabrott för eget bruk. Han får även se den filmupptagning som redovisats i målet från polisernas kroppskameror.

Polisen: Kommentarer till filmen?

– Jag skäms när jag ser det här. Han framkallade det här. Han gjorde mig fruktansvärt arg. Det enda jag ville var att få komma därifrån. Jag anser att det är brottsprovokation.

Har rätt till ersättning

I sin dom menar tingsrätten att den övervakningsfilm som presenterats bevisat att mannen uttalat de hot som beskrivits av polisen, han ska därför dömas för hot mot tjänsteman samt ringa narkotikabrott.

Tingsrätten anser även att trots det faktum att poliser förväntas ha en höjd beredskap att utsättas för hot i sin yrkesutövning så anses dessa hot vara av så pass allvarligt slag att polismannen berättigas ersättning för kränkning på 5 000 kronor.

Straffvärdet menar tingsrätten motsvarar ett kortare fängelsestraff, men anser med tanke på mannens omständigheter att skyddstillsyn är lämpligaste påföljden.

LÄS MER:Misstanken: Dömd terrorist och gängmedlem i kidnappningshärva

LÄS MER:Svartsjuk expojkvän dödshotade och spårade sitt offer – med gps

LÄS MER:Man får fängelse efter Willysattacken

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS