Man med krigarkniv tog kaffepaus – slipper fängelse

Den man i 50-årsåldern som i februari greps med en stridskniv modell ”kukri” utanför Allum har dömts. Han har gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott och grovt brott mot knivlagen, men trots att brotten har fängelse i straffskalan slipper han att sitta bakom lås och bom.

ANNONS
|

Mannen fångade ordningsmaktens intresse när han i början av februari i sällskap med en bekant väntade på kaffe som han inhandlat på Espresso house i Allum.

De båda männen uppträdde berusat och i förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av framgår det att köpcentrets väktare ombetts hålla koll på duon av en polispatrull som befann sig på platsen i ett annat ärende.

De båda männen upptäckte dock att de var iakttagna och lade benen på ryggen med väktarna hack i häl. En av dem kom undan men väktarna lyckades brotta ner den andre, en man i 50-årsåldern, på Kyrktorget.

Bar elitförbandets kniv

Då upptäckte de att han hade ett rejält blankvapen med ett 26 centimeter långt graverat blad i byxlinningen. Kniven var en så kallad ”kukri” som bärs av nepalesiska elitsoldater. Den berusade mannen fick sova ruset av sig i polisens fyllecell och lämna blodprov. Han åtalades sedan för ringa narkotikabrott då han haft bland annat amfetamin i blodet, men också för grovt brott mot knivlagen.

ANNONS

I förhör med polis erkänner mannen brottet och verkade inte bry sig om den stundande rättegången särskilt mycket.

Polisen: Vid en eventuell rättegång, godtar du den försvarare som rätten förordnar till dig eller har du något eget önskemål?

– Gör vad fan ni vill.

Nu har ärendet avgjorts i Göteborgs tingsrätt, som dömer mannen på båda åtalspunkterna.

Slipper fängelse

Brotten har fängelse i straffskalan, men mannen döms istället till skyddstillsyn.

”Brott mot knivlagen, grovt brott, är ett brott på fängelsenivå. Med beaktande av vad NN har berättat om sin missbrukssituation och hans vilja att komma till rätta med den anser tingsrätten att påföljden bör bestämmas till skyddstillsyn. Om frivården anser att det är lämpligt kan den förenas vård- eller behandlingsinsatser för att hjälpa NN att komma ur sitt missbruk.”, står det i domen.

Mannen har tidigare dömts för bland annat grovt rattfylleri, ofredande, stöld, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

LÄS MER:Man åtalas – greps vid Kniven med fyra knivar: ”Helt onödigt”

LÄS MER:Bråk om diskmaskin ledde till knivattack – man döms

LÄS MER:Man jagade ungdomar med medeltida stridsvapen – döms

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS