Nya uppgifter förvånade – under möte om flyktingmottagande

Under onsdagskvällen arrangerade Svenska kyrkan i Partille ett möte där både kommunen, frivilligorganisationer och nyfikna medborgare medverkade. Det handlade om hur man kunde hjälpa till som volontär, för att hjälpa de som flytt kriget i Ukraina. Men nya uppgifter gällande hur länge flyktingarna väntas stanna i Partille väckte frågetecken.

ANNONS
|

Under onsdagen meddelade FN:s flyktingorgan UNHCR att över fyra miljoner människor är på flykt undan kriget i Ukraina.

Runt 50 personer samlades i Svenska kyrkans församlingshem i centrala Partille under onsdagskvällen för att diskutera mottagandet av de som flytt kriget. Bland annat fanns företrädare från Svenska kyrkan, equmeniakyrkan, Röda korset och Östhjälpen men också medborgare som var nyfikna på vad de kunde göra för att hjälpa till.

På plats fanns också företrädare från kommunen och Eva Ahlstedt som är enhetschef på arbetsmarknadsenheten förklarade att man i dagsläget har drygt 40 platser för de som flytt kriget, men att man arbetar för att utöka kapaciteten till ett hundratal.

ANNONS

Fram tills i eftermiddags var tanken att platserna skulle nyttjas av flyktingarna en längre tid, men Ahlstedt informerades under ett möte med Migrationsverket att platserna istället kommer att användas som så kallade evakueringsplatser.

Flyktingar stannar kortare än väntat

Det innebär att de flyktingar som kommer hit med hjälp av Migrationsverket bara kommer att stanna i två till fyra dagar om allt går enligt myndighetens plan.

Uppgifterna förvånade många av de som samlats i lokalen och frågor om vad man som volontär hann bidra med på så kort tid lyftes.

De nya uppgifterna förvånade även diakonen Annicka Plos, som kallat till mötet.

– Jag blev satt lite på pottkanten. Vi i kyrkan och i övriga delar av civilsamhället hade planerat våra insatser utifrån att flyktingarna skulle stanna här längre, berättar hon.

Trots att det nu verkar som att det rör sig boende för flyktingar under mycket kort tid kommer Annicka Plos, som är med och samordnar volontärarbetet i Partille, fortsätta utgå från att de flyktingar som kommer kan bli kvar en längre tid.

Behovet av volontärer fortsatt stort

De som vill hjälpa till behövs alltså precis lika mycket som förut, menar hon.

– Vi behöver alltid fler volontärer. Vill man hjälpa till kan man kontakta oss, men då vill jag vara tydlig över att man inte blir volontär för Svenska kyrkan, utan det finns massor av valmöjligheter att hjälpa till. Vi hjälper till att samordna.

Vilka lärdomar har ni dragit av flyktingvågen 2015?

– Jag tror att både civilsamhället och kommunen lärt sig att prata igenom våra roller. Förra gången var det volontärer som skruvade ihop sängar till boenden men nu är det kommunen. Vi kompletterar med medmänsklighet och stöttar upp när pengar och förnödenheter behövs.

LÄS MER:Social matbutik kan slå upp portarna på Kyrktorget

LÄS MER:Från apartheid i Sydafrika till gemenskapen i Furulund

LÄS MER:Kyrkan bjuder in till dop utan bokning

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS