Maria Hägglund jobbar med bokningar på Svenska kyrkans expedition i Partille och hoppas att många tar chansen när Sävedalens kyrka bjuder in till drop-in-dop.
Maria Hägglund jobbar med bokningar på Svenska kyrkans expedition i Partille och hoppas att många tar chansen när Sävedalens kyrka bjuder in till drop-in-dop. Bild: Svenska kyrkan i Partille

Kyrkan bjuder in till dop utan bokning

Ingen förhandsbokning utan det är bara att dyka upp. Svenska kyrkan i Partille ställer till med drop-in-dop och lovar gratis fika för uppdykande dopsällskap.
– Vi hoppas att det kommer många, säger Maria Hägglund, på Svenska kyrkans i Partilles expedition.

ANNONS

I augusti ifjol testade man upplägget första gången i Partille. Då liksom stundande tillfälle 22 januari är det Sävedalens kyrka som står beredd att döpa dem som dyker upp utanför kyrkporten.

LÄS MER:Social matbutik kan slå upp portarna på Kyrktorget

Redo att ta emot många som vill döpa sig

– Vi har två präster som jobbar den dagen. Om det skulle komma väldigt många sällskap har vi fler präster att ringa in, säger Maria Hägglund som berättar att Partille fått inspiration till drop-in-dop från sina kollegor i Alingsås.

– Det är jättespännande att testa här. Vi körde i augusti förra sommaren. Då kom det tre sällskap.

De sällskap som hörsammar inbjudan får i princip allt serverat. Man kan till och med låna en dopdräkt på plats. Gästerna väljer psalmer från en fastställd meny och får även välja låt för solosång. På listan återfinns bland annat popgruppen Kents Utan dina andetag och Phil Collins Du finns inom mig, från Tarzanfilmen.

ANNONS

LÄS MER:Sprutor och kondomer vid Kvastekulla – kameror ska stoppa verksamheten

Dopet beräknas ta 20 minuter. Sedan bjuder kyrkan dopsällskapet, upp till tio personer per sällskap, på fika i församlingshemmet.

Finns det någon risk att ni tvingas ställa in på grund av coronaläget?

– Sävedalens kyrka är en stor kyrka. Vi har inte infört krav på covidpass i kyrkan utan går på kvadratmeterregeln. Jag hoppas att det blir av.

På grund av pandemin fanns det under hösten förra året ett uppdämt behov av dop. Efterfrågan var så stor att kyrkan i Partille dubblerade bokningsbara tider.

– Nu har det lugnat ner sig lite grann. Kanske att det kommer igång igen efter helgerna, säger Maria Hägglund.

Legitimation måste tas med

Inför drop-in-dopet 22 januari är det några saker att tänka på för de som vill ta chansen att döpa sitt barn:

Om barnet är under 12 år måste samtliga vårdnadshavare önska/vilja dop.

Efter att barnet fyllt 12 år måste denna önskan/vilja delas av både barnet och vårdnadshavarna.

Ta med samtliga vårdnadshavares legitimation. Om en vårdnadshavare inte är med vid dopet behövs även ett undertecknat samtycke.

Den som vill döpas som vuxen eller ung vuxen behöver samtala med någon av pastoratets präster i förväg.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS