Sprutor och kondomer vid Kvastekulla – kameror ska stoppa verksamheten

ANNONS

LÄS MER:Fler besökare till kyrkan under Allhelgona än vid julen i Partille

LÄS MER:Kolla in Partillevintern i bilder – så ser snöprakten ut

Det är naturskönt område där Kvastekulla griftegård ligger mellan Partille och Jonsered. Flera besökare ses promenera kring gravarna i decemberkylan. Men det är också lite ödsligt område och här sker både ett och annat under kvällar och helger. Det märker personalen som måste städa efter de ovälkomna besökarna ibland flera gånger i veckan.

– Det vi hittar är sprutor, begagnade kondomer och det har till och med hittats knark, säger Mattias Algotson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Partille.

Är det undangömt det som hittas?

– Nej, det ligger som skräp, man har kastat det bara.Vi vet inte vilka det är för det händer på kvällstid och helger, så vår personal har själva inte sett de som gör det här, säger Mattias Algotsson.

Misstänker sexhandel och narkotikaförsäljning

Trots att personalen aldrig sett de skyldiga på platsen, eftersom ingen arbetar kvällar, så har de sina misstankar utifrån det som hittas på parkeringen med jämna mellanrum.

– När det gäller kondomer så kan man misstänka sexhandel, det ligger nära till hands eftersom man är på ett sånt här obskyrt stället. När det gäller knark så vet vi inte om det är försäljning eller om man bara åker hit för att nyttja det.

Polisen har informerats om problemen, som dock fortsatt utan uppehåll i flera år. Det som kastats ut på parkeringen åligger anställda inom kyrkan att städa upp, så att de vanliga besökarna ska känna sig trygga att vara på området.

– Problemet är att det är obehagligt att hitta de här grejerna, det rör sig barn här och det rör sig djur på området och sprutor är vassa saker och man vet inte vad som finns i dom. Det kastas också saker i våra soptunnor och de ska ju tömmas och då vet man heller inte vad man får i näven när man ska knyta ihop påsen. Så det är obehagligt också, säger Mattias Algotson.

Kyrkoherden Mattias Algotson förklarar att personalen på Kvastekulla har tröttnat på att städa upp efter obehöriga.
Kyrkoherden Mattias Algotson förklarar att personalen på Kvastekulla har tröttnat på att städa upp efter obehöriga.

Dessutom har de förekommit en del stölder i maskinutrustningen där material har stulits som till exempel stora skopor till grävmaskinerna.

– Så det är inga småtjuvar, säger Mattias Algotson, som menar att alla stölder har polisanmälts.

Inte heller där har några misstänkta gripits.

Personalen tycker också det är jobbigt att se vad förövarna lämnar efter sig av andra anledningar.

– Det är verksamhet som är olaglig som pågår, sedan kan det eventuellt vara att det är människor som far illa också om det är sexhandel.

Området ska nu kamerabevakas

Liknande problem med sprutor och narkotikabeslag finns vid södra kyrkogården i Partille, intill Oluff Nilssons väg. Nu har personalen och ledningen i svenska kyrkan tröttnat på problemen och har därför ansökt om att hela parkeringen vid Kvastekulla griftegård ska kamerabevakas. En nödvändig åtgärd.

– Vi vill så gott det går säkra området och förhindra människor som inte ska vara här att vara här, säger Mattias Algotson.

Förhoppningen är att de som uppehåller sig olovligen på platsen och utför sina affärer på platsen ska skrämmas av kamerabevakningen. Dessutom kan det vara en hjälp för polisen i deras arbete.

– Det blir ju en hjälp. Om man hittar saker där man misstänker att brott har begåtts kan kameran vara en hjälp att utreda, säger Algotsson.

Kyrkoherden: ”Vi vill inte sätta dit några brottslingar, men vi vill ju freda området för de som ska vara här, våra besökare till kyrkogården”

’De vanliga besökarna som kommer till området märker inte av den olgaliga verksamheten eftersom resterna städas upp tidigt varje morgon av kyrkopersonalen. Med kamerornas hjälp kan den olagliga verksamheten kanske stoppas.

– Vi vill inte sätta dit några brottslingar, men vi vill ju freda området för de som ska vara här, våra besökare till kyrkogården, fortsätter Mattias Algotson.

En kamera finns redan för att hindra tjuvar från att stjäla koppar

Sedan tidigare finns en kamera vid kapellet, där det tidigare stals en hel del koppar. Nu är alltså planen att sätta upp ytterligare en kamera som bevakar en större del av området kring parkeringen. Om kamerorna sedan inte hjälper får kyrkan ta till andra åtgärder.

– Nästa steg är ronderingar av vaktbolag, men det är kostsamt och det är frågan om det är vårt uppdrag eller om det är ett kommunalt bekymmer. Begravningsverksamheten är allas verksamhet i nån bemärkelse, lägger Algotson till.

LÄS MER:Rektorn efter fyndet – misstänkt narkotika hittades nära skola

LÄS MER:Julkrubban av granris har blivit en succé på kyrkogården

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS