Mitt i grönskan – en utställning som speglar livet

I flera generationer har konstnärer fått höra att man inte kan livnära sig på kreativt skapande. Efter flera års jobb i en bransch som hon egentligen inte trivdes i, bestämde sig konstnären Helene Juliebö att istället ägna livet åt att måla.

ANNONS

Fåglarna kvittrar och kossorna betar på ängen vid Jonsereds trädgårdar. Trots dagens oförutsägbara väderlek kikar solen fram genom de gråa molnen. I veckan fylls Rosengaraget av oljemålningar gjorda av konstnären Helene Juliebö.

På de krämvita väggarna innanför Rosengaraget hänger flera färgrika tavlor. På canvastavlorna har det målats tjocka lager av olika gröna nyanser med fokus på detaljerade motiv på djur- och blommor.

– Jag fastnar för grönt. Naturen och dess färger uttrycker ett lugn och ger mig harmoni, berättar konstnären Helene Juliebö.

Helenes kreativa anda föddes redan när hon var ung och och längtan att måla härstammade från en djup vilja att skapa och vara kreativ.

– Jag finner inspiration i mig själv, det kommer inifrån.

Passion som ung

Helene började experimentera med sin mammas oljefärg och även andra former av konst som pappersslöjd i ung ålder. Men runt om Helene surrade det med rykten att konst är inget man kan livnära sig på. Därför bestämde hon sig för att skaffa en utbildning och tvingades lägga konsten på hyllan.

– Jag jobbade som mätningsingenjör i några år men sedan blev jag sjuk, då började jag måla igen.

Helene blickar på sina tavlor, skrattar mjukt och tillägger:

– Jag upptäckte att det är det här jag vill göra och inget annat.

Experimenterat sig fram

Genom åren har Helene testat olika konstformer såsom akvarell men känner efter flera år inom branschen att oljefärg är hennes nisch. Hon målar oftast i sin ateljé hemma eller ute i sin trädgård i Gråbo.

– Jag blir galen om jag inte har varit i min ateljé i mer än två dagar. Där känner jag ett lugn. Man glömmer bort all tid och lägger totalt fokus på konsten.

Det är i Helenes trädgård som hon finner allra mest inspiration till kommande verk. Många av motiven på tavlorna i veckans utställning är tagna från hennes trädgård.

Att våga ställa ut

Det är många som har konst- och skapande som hobby men det är inte alla som vågar ställa ut. Det var först på 90-talet som konstnären Helene Juliebö hade sin första utställning tillsammans med konstklubben Vänersborg.

– Jag hade så många tavlor bara liggandes hemma och jag ville visa andra, ge det här lugnet som jag känner till andra.

Helene skrattar och tillägger:

– Jag var så nervös när jag skulle ställa ut för första gången att jag kunde knappt prata med någon annan. Att ställa ut är att visa sig själv och sin själ. Man känner sig lite naken.

Utställningen i Rosengaraget vid Jonsereds Trädgårdar äger rum mellan den 16 och 21 augusti.

LÄS MER:Parfymtjuv flydde i bil – döms: ”Chockad”

LÄS MER:Konsten att våga satsa på skapandet

LÄS MER:Vattenläcka i Sävedalen – dricksvattnet avstängt

ANNONS