Melodifestival-räven Hadar om nutidens tävling: ”Plastig”

I dag är han moderat politiker och ordförande i kommunens bygg- och miljönämnd, samt pensionerad musiklärare. För snart 50 år sedan hade Hadar Kronberg lugg, bar medaljong och tävlade i Melodifestivalen med dunderhitten ”Lady Antoinette”. Ett musikaliskt äventyr som han länge lyckades hålla helt hemligt för sina elever.
– När de hittade låten på Youtube så var det kört!, säger han.

ANNONS
|

Hadar Kronberg var tolv år gammal när han flyttade till Partille. Han hamnade här på grund av att hans pappa som var officer fick jobb på det luftvärnsregemente som då huserade i Göteborg.

Ett tag jobbade fadern som FN-observatör i Israel och han tog familjen med sig. Hadar Kronberg förälskade sig i landet och återvände som ung vuxen och insöp inspiration.

– Jag började skriva låtar i Israel. När jag kom hem igen började jag göra musik med några kompisar. Jag skrev egna låtar och var lite trubadur, som Cat Stevens och James Taylor ungefär, berättar han.

Killarna han lirade med skickade under 70-talets första hälft in inspelningar på honom till en av svensk musikindustris absoluta giganter på den tiden.

ANNONS

– De skickade banden till Bruno Glennmark utan min vetskap. Plötsligt hade jag honom i luren och han frågade om jag kunde komma upp till Stockholm.

– Jag tänkte: ”Varför inte”. Det var helt förutsättningslöst och sedan satte vi igång och började spela in en skiva.

Kompades av ABBA-musiker

Samtidigt studerade han juridik, men de studierna strök snabbt på foten till förmån för musiken och det var inga dussingubbar som kompade Hadar Kronbergs alster. Bland annat figurerade ABBA-trummisen Roger Palm och Janne Schaffer på plattan.

– Jag hade skrivit en del riff, men Janne gjorde dem ju bättre, säger Hadar Kronberg.

Arbetet med debutplattan var i full gång, när det stod klart att han skulle vara med i 1975 års upplaga av Melodifestivalen.

– På den tiden var det sex etablerade artister med i startfältet och sex icke-etablerade. Jag tillhörde den senare kategorin.

Genom tv-rutan smälte han mången flickhjärta, med sin mörka kalufs och sin tidstypiska outfit. Han hamnade på sjätteplats, men låten blev en stor hit och låg sju veckor på svensktoppen. När det gick som allra bäst låg den på en tredjeplats på den klassiska listan.

LÄS MER:Läsarnas reaktioner på kinakrogens stängning: ”En räddningsplanka”

Sedan blev det skivsläpp och debutalbumet med det självklara och raka namnet ”Hadar”, kom ut på marknaden. På plattan fanns ”Lady Antoinette”, men också flera av hans egna alster.

– Singeln ”Lady Antoinette” sålde jäkligt bra, men det gick sämre för plattan. I backspegeln blev det jäkligt olyckligt eftersom ”Lady Antoinette” var en schlagerlåt och de andra låtarna var av en typ som jag själv gillade. De som gillade ”Lady Antoinette” gillade inte de andra låtarna och de som gillade de övriga låtarna gillade inte ”Lady Antoinette”.

Levde gott på musiken – ett tag

Sedan följde ett par år där Hadar kunde livnära sig helt på musiken, med mängder av gig och sommarturnéer med familjen Glennmark.

– Under ett par år tjänade jag ganska bra, men jag var inte ens 25 och fattade inte hur allt gick till. Jag fick till och med en skatteskuld för jag fattade inte hur man skattade pengarna.

LÄS MER:Papegojan Apollo flög bort – hittades i träd i Partille

Samtidigt höll han på med uppföljningsplattan, men efter ett tag fick han nog.

– Det blev för mycket schlager och Kalle Anka-trumpet, som jag kallar det. Så jag struntade i det till slut och hoppade av. Det hade jag ju aldrig gjort idag, men på den tiden var jag sån.

Drev skivbutik i Partille

Sedan följde några år där Hadar Kronberg testade på lite av varje. Han pluggade religion och öppnade skivbutik i Partille tillsammans med en polare, innan han av en slump hittade till läraryrket.

– Vi hade en skivbutik, men när vi hade haft tre inbrott där de stulit allt av värde var det inte så kul längre. Lärarjobbet kom jag in på medan jag hade skivbutiken. Det kom en studierektor från Porthälla och tjatade på att jag skulle börja hos dem som musiklärare.

– Till slut sa jag ja. Sen fortsatte de tjata. Till slut fick jag ett samtal från Lexbyskolan, där de frågade om jag kunde vikariera för en tjej som hade fått tjänsten men var sjuk.

LÄS MER:Här samlar skolklassen in tusentals kronor till Musikhjälpen

Efter några år öppnades tjänsten på nytt och Hadar Kronberg pluggade in pedagogiken samtidigt som han jobbade för att få sin behörighet. På Lexbyskolan blev han kvar i många år, innan han gick i pension 2018.

I dag är Hadar Kronberg moderat politker.
I dag är Hadar Kronberg moderat politker. Bild: Alfred Dikalow

Generationer av Partillebor har alltså fått sin grundläggande musikaliska utbildning hos Hadar Kronberg. Men det dröjde många år innan hans elever fick nys om hans egna karriär.

– När de hittade låten på Youtube så var det kört! Skämt åsido så har det mest varit positivt. De lyssnade ju på låtarna och ville lära sig. Jag har dock fått förklara att jag inte har kvar kläderna, att de inte går att få tag på och att jag inte kommer i dem längre, säger han.

Trots att han avslutade sin solokarriär har han hela tiden spelat vid sidan av läraryrket. Bland annat i Jackpot och Cocos. På senare år har det blivit en del gig på Marstrand om somrarna.

– På grund av pandemin har jag inte spelat på två år. Jag saknar det ibland, men samtidigt går livet väldigt bra ändå. Man blir dessutom ringrostig fort, säger han.

Tycker nutidens bidrag är plastiga

Under sitt liv har han dessutom engagerat sig politiskt för Moderaterna och satt bland annat som vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i många år. Sedan 2014 är han dock ordförande för bygg- och miljönämnden.

– Det har gått bra. Vi har jättebra tjänstemän inom förvaltningen. Det är klart att man får stå till svars för vissa grejer ibland, men jag känner mig påläst och vet hur det funkar vi det här laget.

Men vad tycker en man som lirat musik i hela sitt liv om dagens Melodifestival då?

– Jag följer programmet av gammal vana, men inte för musikens skull egentligen. Artisterna är det inget fel på, de är duktiga. Men jag tycker musiken är plastig, produktionerna alltså. På min tid var det riktiga musiker som spelade till låtarna, nu är det bara samma mall på allting.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS