Här samlar skolklassen in tusentals kronor till Musikhjälpen

Årskurs tre på Vallhamra skola har engagerat sig i Musikhjälpen. Genom att lära sig mer om årets tema ”en värld utan barnarbete” sprider de budskapet vidare för att samla in pengar till deras bössa.
– Barn ska inte behöva arbeta utan de ska kunna gå i skolan och lära sig grejer, säger eleven Linn Thornblad, 9 år.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I flera år var det en tradition att Vallhamra skolas högstadieelever arrangerade en öppet hus-vecka i samband med att Musikhjälpen i P3 drog i gång, men i år har det blivit de yngres tur att bidra.

– Vi i klass tre har haft lite svårt att hoppa på Musikhjälpen när det varit lite för svåra teman, som sexhandel till exempel. Så i år när det här temat kom kände jag att det är perfekt för barn i lägre åldrar att haka på, säger läraren Camila Gonzalez Cataldo.

I stället för deras vanliga skrivläxa fick barnen i uppgift att skriva om Musikhjälpens tema och öva på att presentera hur problemen med barnarbete runt om i världen ser ut.

– Det är 160 miljoner barn som tvingas att arbeta runt om i världen just nu. Vi samlar in pengar så de har råd med mat och sånt så de inte behöver jobba och kan gå i skolan i stället, säger eleven Linn Thornblad och pekar på hennes anteckningar i skrivboken.

LÄS MER:Ugglums sjuor i stort musikprojekt – sjunger för Musikhjälpen

”Känns bra att göra det här”

Sedan i måndags har eleverna haft i uppdrag att sprida budskapet till sin omgivning, som familj, vänner och grannar för att uppmuntra dem att skänka pengar till bössan.

– Det känns bra att göra det här, barn ska inte behöva arbeta utan de ska kunna gå i skolan och lära sig grejer. När de blir stora då ska de kunna arbeta och få ett jobb och familj, säger Linn Thornblad.

– Det tycker jag med, säger klasskamraten Emma Alestig.

När de skulle inleda insamlingen fick de gissa hur mycket pengar de skulle klara att få in, många sa tusen kronor, någon 10 000. Det skulle visa sig bli mycket mer än så.

Redan under fredagen var de uppe i 11 300 kronor.

– Att det skulle bli så här bra trodde nog inte nån av oss, säger Camila Gonzalez Cataldo.

LÄS MER:Julbordet ställs in för andra året på rad för de mest behövande

Pratar med alla de möter

Nu fortsätter bössan att vara öppen fram tills midnatt på söndag och eleverna är ivriga att hinna sprida ordet till alla de känner.

– Jag har pratat med föräldrar och mormor och morfar. Sen försökte jag förklara för min lillebror som är sju år men det gick inte lika bra, säger Emma Alestig.

– Och jag har också försökt prata med mina djur men det går inte heller så bra, så då har jag sagt till mina föräldrar, mormor och morfar, min faster och min morbror, fyller Linn Thornblad i.

LÄS MER:Utsatta familjer får hjälp med matkassar och julklappar

”Håller tummarna för mer pengar”

Under fredagen passar de också på att göra ett besök hos personalen i bamba som bett om att få hänga upp information om deras bössa vid ingången.

– Gud vad ni är bra, hela familjen har redan swishat därhemma. Nu håller vi tummarna för ännu mer pengar, säger Helene från bamba, när sex elever kommer på besök.

Och liknande reaktioner får eleverna från andra de berättar om årets tema för.

– De jag har prata med tycker att det är smart och fint gjort, säger eleven Bastian Bauman.

Elevernas bössa kan man följa live på musikhjälpens hemsida.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS