Papegojan Apollo flög bort – hittades i träd i Partille

I fredags möttes förbipasserande i Mellby industriområde av en ovanlig syn –uppe i ett av träden satt en stor färgglad papegoja. Efter det började jakten på ägaren och tack vare en annons på sociala medier och fågelcentralen kunde de slutligen återförenas. – Han är som en familjemedlem, när han försvann visste jag inte vad jag skulle göra, säger ägaren Wassim Naheda.

ANNONS

Allt började i fredags då Wassim Naheda och hans papegoja, den blå aran Apollo, skulle ta sig till hans inbokade besök på djursjukhuset Blå stjärnan. Först gick allt som planerat. En kompis som hade lovat att ge dem skjuts dit kom förbi och hämtade upp, men när de bara hunnit komma 500 meter fram på vägen märkte de att något inte stämde.

– Vi upptäckte att vi hade fått punktering i däcken där bak och blev tvungna att köra till däckservice i industriområdet mellan Partille och Bergsjön, säger Wassim Naheda.

Det var inget som de hade räknat med och om det inte varit en akut situation hade Wassim Naheda inte tagit med Apollo till en sådan miljö.

ANNONS

– Jag tänkte bara att om vi får bilen till verkstaden så kan vi byta däcken på tio minuter och sen ta oss vidare, säger han.

LÄS MER:Så drillas bästa polishundarna i Jonsered: ”Hundvärldens tiokampare”

”Flög iväg direkt”

Men när han öppnar bildörren och ska gå ut med Apollo på axeln kör plötsligt en stor lastbil snabbt förbi. Det var inte något Wassim Naheda var beredd på och Apollo blir riktigt uppskrämd då han är rädd för bilar.

– Han såg den och blev helt galen och stressad. Han flög iväg direkt och eftersom vädret var så regnigt och dimmigt kunde man inte se mer än 20 meter framför sig. Jag försökte ropa in honom och sprang efter, men han svängde åt höger och försvann bort, säger Wassim Naheda.

Paniken som sen infann sig var total.

LÄS MER:Fullt på Partille hunddagis: ”Hårdare tryck än någonsin”

– Jag ser Apollo som en familjemedlem, han är som ett barn för mig och brukar kalla mig för ”pappa”. När han försvann visste jag inte vad jag skulle göra. Hur skulle han klara sig i det där vädret? Det var kallt, snöade och regnade om vartannat. Jag var beredd att göra allt för att få tillbaka honom, säger Wassim Naheda.

Han började med att ringa både till polisen och fågelcentralen för att anmäla att Apollo var försvunnen. På fågelcentralen fick han lämna sina kontaktuppgifter och även tips om att lägga ut en annons i några grupper på Facebook.

Kunde inte hålla tillbaka tårarna

Men när han gått med i en av grupperna insåg han att han inte skulle behöva skriva en annons – överst på sidan fanns en bild på Apollo sittandes i ett träd i Partille.

– Jag blev så glad när jag såg att det var Apollo på bilden och att han hade blivit hittad. Jag försökte direkt ta kontakt med hon som hittat honom men fick sen i stället via djurambulansen veta att de skulle köra honom till parkeringen vid industriområdet, säger Wassim Naheda.

Djurambulansen hade fått hans nummer av fågelcentralen och när den svängde in på parkeringen och dörrarna öppnades kunde Wassim Naheda inte hålla tillbaka tårarna.

– Han var väldigt rädd och satt i framsätet med en kille, inlindad i en handduk. Jag ropade till honom och han började direkt säga ”pappa pappa”. Jag tog ut honom och han hoppade upp på min hand, la huvudet på min hals och slickade mina fingrar. Jag kunde inte hålla mig, jag bara började gråta.

LÄS MER:Vårdhundarna Paris och Noah dämpar oron på Partilles äldreboenden

Undersöks på djursjukhuset på måndag

Även när Wassim Naheda berättar om händelsen hör man att han blir känslosam. I bakgrunden hörs ljuden från Apollo som nu fått komma hem.

– Jag är så glad att han hittades innan det blev natt. Nu sitter han här på min axel och mår bra. Jag var jätteglad att jag fick honom tillbaka. Det är första gången han flyger ifrån mig men på grund av punkteringen var jag tvungen att åka till industriområdet. Det hade jag aldrig gjort annars, säger Wassim Naheda.

Den första natten hemma igen kunde han inte sova, han vakade i stället över Apollo som efter händelsen var skakad. Först dagen därpå började han prata som vanligt igen.

– Han attackerades av några skator där ute, så jag har fått tvätta av honom med varmt vatten för att göra rent några småsår. På måndag ska vi försöka åka till Blå stjärnan för hans undersökning på nytt så då får de kolla till honom, säger han.

LÄS MER:Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

”Äter pizza tillsammans”

Nu äter han som vanligt igen och vardagen börjar återgå till det normala. Wassim Naheda har större delen av sitt liv ägt olika typer av papegojor och köpte Apollo för några år sedan från en hans tidigare ägare i Helsingborg. Nu kan han inte se sig själv leva utan honom.

– Han är som mitt barn och sover i mitt sovrum. De är väldigt sociala djur, nyfikna och vill hela tiden vara med och umgås. Apollo brukar ibland äta pizza med mig och säger då ”mm gott”, samtidigt som han öppnar upp ögonen och böjer huvudet bakåt, säger Wassim Naheda och skrattar.

– Han är som en familjemedlem, han betyder verkligen allt för mig. Jag är så glad att han har fått komma hem igen.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS