Så drillas bästa polishundarna i Jonsered: ”Hundvärldens tiokampare”

Västsveriges skickligaste polishundar kan med oslagbart luktsinne och instinkter göra skillnad i skarpt läge. På polisens träningsanläggning i Jonsered är kraven skyhöga för både förare och hund.
– Vi gör mentala tester för att kartlägga vilka egenskaper hundarna har, säger instruktören Robert Lindström.

ANNONS
LocationPartille|
Polishunden Riva sitter lugnt och inväntar nästa kommando.
Polishunden Riva sitter lugnt och inväntar nästa kommando. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Vinden visslar men annars råder tystnad. Polishunden Riva studsar fram energiskt, saliv rinnandes från munnen och blicken klistrad på sin förare. Robert Lindström, instruktör och hundförare på Jonsereds polishundsanläggning tar på sig en stor, tjock jacka och tar tre djupa andetag. Idag ska hunden Riva genomgå en skyddsträning där målet är att försvara sin förare.

Jonsereds polishundsanläggning har funnits i över tjugo år och här tränas Göteborgs polishundar. Instruktör Robert Lindström har varit hundförare sedan 1997 och började jobba på dressyranläggningen 2008. Han är ansvarig för anskaffningen av blivande polishundar och gör inköp, tester, utbildningar och kontrollerar rekryteringen av hundförare. Han genomför även mentaltester på blivande polishundar och kontinuerliga kvalitetssäkringar. En gång om året genomförs en stor kvalitetssäkring för att följa upp hundarnas utveckling. Polishunden Riva måste klara kvalitetstestet för att kunna vara aktiv i tjänst.

ANNONS

– Man brukar kunna se genetiskt om en hund har rätt egenskaper, de föds ofta med dem. Mentaltestet är sedan grundförutsättningen att hunden klarar av sin tjänst, säger Robert Lindström.

LÄS MER:Partillepolisen letade efter inbrottstjuvar med helikopter och hund

Mentaltesterna som genomförs på hundarna kan ta uppemot en halv dag. De görs normalt bara en gång och de övningar som ingår är bland annat lydnadstester, spårarbete och skyddsarbete. Sedan görs flera dressyrkontroller kontinuerligt under året.

– Det centrala arbetet som vi gör är att förebygga mord, gripa farliga gärningsmän och hitta gömda vapen eller knark. I förlängningen räddar allt detta liv.

LÄS MER:Inbrott på företag – misstänkt tjuv krossade ruta

Robert löper fram och tillbaka på gräsmattan. Hunden Riva kollar ivrigt på sin förare som nickar diskret. Plötsligt hörs ett stort smäll och Robert skriker till. Hunden Riva morrar kraftigt, tänderna insjunkna i Roberts ärm. Efter några minuter ropar polisföraren ”loss” och Riva hamnar omedelbart i en sittande ställning. Målet med skyddsträningen är att träna hundarna att skydda sin förare, samtidigt som de ska vara disciplinerade när de attackerar en gärningsman.

Polishunden Riva gör en skyddsträning med instruktör Robert Lindström.
Polishunden Riva gör en skyddsträning med instruktör Robert Lindström. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Ingen vila på jobbet

Hundförare är ett av de få yrken som har krav på att de måste ”jobba” hemifrån dygnet runt. Varje hundförare ska aktivt genomföra övningar med sin hund, både på jobbet och på fritiden, för att uppnå en hög grad disciplin och mata in önskvärda beteenden. Robert Lindström berättar att det är många hundförare som är mycket sportintresserade och aktiva på sin fritid, vilket underlättar polisanläggningens arbete.

– Det krävs en daglig träning för att hålla både hundarna och förarna i god form. Små övningar kan exempelvis vara att gömma föremål i skogen eller lämna spår av någonting.

LÄS MER:Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

Robert kommer hastigt gåendes med sin hund Dundra, som han har haft i nästan sju år. Dundra fäster blicken på Robert och spänner ögonen förväntansfullt inför sin övning. Varje polisförare har en egen hund som de ansvarar för på både jobbet och fritiden. Hundarna plockas från olika hunduppfödare i landet, allt från privata uppfödare till tävlingsförare. Vissa hundar kommer direkt från försvarsmaktens hunduppfödning.

– Vi köper hundar i alla olika åldrar och börjar träna dem från åtta veckors ålder. Sedan gör vi mentala tester för att kartlägga vilka egenskaper hundarna har.

LÄS MER:Fullt på Partille hunddagis: ”Hårdare tryck än någonsin”

Polishundarna tränas kontinuerligt på anläggningen och individanpassas efter polisens olika behov. Exempelvis finns det renodlade patrullhundar som tränas efter att spåra och leta försvunna personer. Sedan finns det renodlade sökhundar som tränas för att leta efter exempelvis vapen, narkotika, döda människokroppar, blod, sperma eller saliv.

– Det viktigaste är att se till att hundarna har ett intresse för människor och även en stark lek- och kamplust.

Efter 18 månader är hundarna lämplig för tjänst, med förutsättning att de klarat alla tester. De hundar som inte klarar mentaltesterna plockas bort och då är det upp till hundföraren om de vill behålla hunden .

Polishunden Riva väntar i tålamod på sin husse.
Polishunden Riva väntar i tålamod på sin husse. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Hundarnas arbetsuppgifter

Polishundar är en viktig komponent inom organisationen eftersom de bidrar med att lösa flera brott per år. Hundverksamhetens viktigaste uppdrag är att rädda liv och hitta försvunna personer. Tack vare hundars fenomenala luktsinne och vassa instinkter hittar de oftast sådant som människor har svårt att upptäcka.

– Polishundar är hundvärldens tiokampare. Med det menas att de ska vara bra på det mesta, säger Robert Lindström.

LÄS MER:Män med knivar avvisade från Allum

Polishundar tränas främst för att spåra, söka och försvara både sig själva, sin förare och andra. En del hundar specialanpassas för att söka efter särskilda ämnen såsom narkotika, vapen, sprängämnen, kroppsvätskor och döda kroppar. Hundarna tränar också på att övervaka, patrullera och arbeta under speciella omständigheter, som exempelvis platser där det brunnit eller demonstrationer.

– Vi förflyttar hundarna till olika miljöer som exempelvis stora terrängområden, skogar eller tätorter för att spegla verkligheten och de situationer som kan uppstå.

LÄS MER:Man från daglig verksamhet bröt sig in – nu går Maria i traumaterapi

Vid våldsbrott och mord används polishundar för att spåra efter blod. Om det skett en våldtäkt kan hundarna söka efter sperma eller hårstrån. Polishundar bidrar till det brottsförebyggande arbetet och till att utreda brott som skett. Därför tränas hundpatruller löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt då deras arbete är så pass viktig för organisationen.

Polishundarna i Polisregion väst har åkt på cirka 12 000 larm i år. Av dessa är cirka 4000 sök efter vapen och narkotika och nästan 1000 är räddningsinsatser där hundarna letar efter försvunna personer.

En polishund går sakta med sin förare, i väntan på att få påbörja en skyddsövning med munkorg.
På Jonsered polishundsanläggning genomförs en skyddsövning där hunden har munkorg. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Varierande miljöer

På Jonsereds polishundsanläggning genomförs grundträningen. Sedan tränas hundarna på olika platser i Västra Götaland. I helgen vistades hundarna i Partille.

– Olika miljöer är viktigt för hundarnas utveckling, det ger dem en verklighetsnärvaro, berättar Evelyn Langvik, chef för den operativa sektionen i region Väst.

LÄS MER:Man försökte stjäla hos äldre kvinna i Frillesås

Att växla miljö är viktigt för att hundarna ska kunna anpassa sig och klara att vistas i olika miljöer. Detta förstärker deras anpassningsförmåga i olika stressiga situationer.

– Hundarna ska kunna jobba under mycket stress utan att det påverkar deras arbetsinsats, berättar Robert Lindström.

Polishunden Pyke kollar förväntansfullt upp på sin förare.
Polishunden Pyke kollar förväntansfullt upp på sin förare. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Polisens hundraser och förändrad träningsform

De hundar som arbetar hos polisen måste vara orädda, fungera med alla sorters människor och agera rationellt. De ska även vara sällskapliga, energiska och lydnadsfulla. Det finns runt 400 polishundar och hundförare i Sverige. Majoriteten, eller cirka 70 procent, av de polishundar som finns i Sverige är schäfrar och cirka 20 procent är av rasen malinois. Det finns inget krav på att hundarna ska vara renrasiga men de ska vara mentalt och fysiskt starka.

– De egenskaper vi söker efter är hundarnas drifter, uthållighet, vilja att jobba och sociala kompetenser. Vi vill inte ha hundar med rädslor eller aggressioner, säger Robert Lindström.

LÄS MER:Edwin vaknade av explosionen – slog larm om bilbranden

Idag har sättet att lära ut förändrats markant, jämfört med några år tillbaka. Förr var träningen mycket mer kritiskt baserat eftersom tränare trodde att man kunde lära bort icke-önskvärda beteenden genom bestraffning.

– Det har utvecklats till att bli en mer positiv- och belöningsanpassad träningsform. Nu läggs mycket mer fokus på att belöna bra beteenden och det är viktigt.

En hundförare kramar sin hund som ler glatt mot kameran.
Fokus på belöning före bestraffning har blivit viktigt för polishundförare. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Svår rekryteringsprocess

Robert Lindström berättar att han upplever en brist på hundförare och rätt typ av folk som söker sig till tjänsten. De som söker jobb som hundförare skall vara färdigutbildad polis och ha minst två års erfarenhet av att jobba. Sedan genomförs en test för att bedöma kandidaternas intervju lämplighet.

Hundraser som används som polishundar

  • Belgisk vallhund malinois
  • Border terrier
  • Boxer
  • Cocker spaniel
  • Doberman
  • Flatcoated retriever
  • Holländsk herdehund
  • Kelpie
  • Labrador retriever
  • Rottweiler
  • Springer spaniel
  • Tysk schäferhund

Källa: Polisen.se

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS