Lucka 1: Ska dom verkligen få riva Darosfabriken?

Daros lämnade Partille 1999 och ett år senare började det ryktas om rivning av fabrikslokalerna. Till mångas missnöje. Efter ytterligare 16 år invigs Partille Arena på platsen.

ANNONS
|

– Vi tycker att en del av byggnaderna skall vara kvar och det har vi talat om för ägaren, säger byggnämndens ordförande Börje Lund i en artikel i GP i början av december 2000.

Då har det gått ett år sedan verkstadsfabriken Daros, en institution i Partille, tagit sitt pick och pack och flyttat verksamheten till Mölnlycke företagspark. Ett hårt slag för Partille och kanske framförallt för nostalgiker. Det dröjde inte länge innan KF Fastigheter, Kooperativa föreningens fastighetsbolag, köpte den gamla fabriken och gick ut med att allt skulle rivas för ny handelsverksamhet på området.

Partille Tidnings historiska julkalender

Bakom 24 luckor får du varje dag en liten inblick i hur det var i Partille förr. Vi har vittjat arkivet på bilder och historier, häng med hela vägen fram till julafton.

”Byggnaderna har stort värde”

I december 2000 samlar sig således politikerna i byggnämnden till en lugn protest i Göteborgs-Posten där det framförallt verkar vara minnena av Daros som ska bevaras. I kommunstyrelsen sitter miljöpartisten Lars Josefsson som i egenskap av privatperson föreslår att byggnaderna ska bevaras och bli byggnadsminne.

ANNONS

– Jag tycker att byggnaderna har ett mycket stort värde och jag tror att de har betydelse för många Partillebor. Fastigheten har ju funnits i över 100 år och var under många år en viktig arbetsplats. Det är många i kommunen som arbetat där. Kommunens stadsarkitekt har bedömt att byggnaderna är i gott skick. Men i och med att de står tomma drar de till sig folk som förstör, säger Lars Josefsson till GP.

Gehöret från markägarna KF Fastigheter är dock klent och i oktober 2001 börjar den 100 ton tunga fabriken plockas ner del för del och femton år senare står Partille Arena klar för öppning.

LÄS MER:Så blev Gert från Partille Håkan Hellströms hovtekniker

LÄS MER:Från högafflar till höghus – 100 år av påskfirande i Partille

ANNONS