Så här såg det brandhärjade området ut några dagar efter att räddningstjänsten lämnat platsen. Branden riskerar fortfarande att blossa upp.
Så här såg det brandhärjade området ut några dagar efter att räddningstjänsten lämnat platsen. Branden riskerar fortfarande att blossa upp. Bild: Alfred Dikalow

Lexby fortfarande inte utom fara – efter branden

Den torra och varma väderleken gör att terrängen på berget bakom Lexbyskolan riskerar att blossa upp igen.
Räddningstjänsten lämnade platsen för flera veckor sedan, men kommunen skickar regelbundet personal för att det inte ska börja brinna igen.

ANNONS
|

Brandrisken i hela Västra Götaland är extremt hög. Det hela beror på det torra och varma vädret, vilket innebär att bränder snabbt kan sprida sig i skog och mark.

I mitten av maj började det brinna rejält i terrängen på berget Brattefjäll, som ligger i området bakom Lexby skola i Partille.

Räddningstjänsten kämpade i den kuperade terrängen i flera dagar men den 15 maj var de öppna lågorna släckta och ansvaret för efterarbetet lämnades över till Partille kommun.

Har redan blossat upp igen

I helgen blossade en mindre brand upp i området igen, men den kunde släckas av räddningstjänsten, som vid tillfället flaggade för att glöd kunde ligga kvar i marken i flera veckor.

ANNONS

Nu har kommunen förstärkt sitt eftersläckningsarbete genom att regelbundet patrullera det brandhärjade området. Personalen både bevakar, krattar och gräver i marken för att säkerställa att branden inte blossar upp igen.

Personer som rör sig i området uppmanas också att kontakta kommunen om de ser rökslingor eller misstänkta pyrbränder.

LÄS MER:Så stora är skadorna – efter storbranden i Lexby

LÄS MER:Efter storbranden – kommunen vädjar: ”Grilla säkert”

LÄS MER:Flygplan upptäckte brand i terrängen i Partille

ANNONS