Solen smyger fram bakom molnen och grillen vill ut. Allt hör våren till. Nu ber kommunen sina invånare att grilla säkert och ta hänsyn.
Solen smyger fram bakom molnen och grillen vill ut. Allt hör våren till. Nu ber kommunen sina invånare att grilla säkert och ta hänsyn. Bild: Stina Hylen

Efter storbranden – kommunen vädjar: ”Grilla säkert”

Solen smyger fram bakom molnen och grillen vill ut. Allt hör våren till. Nu ber kommunen sina invånare att grilla säkert och ta hänsyn.

ANNONS
|

Det är svårt att fastslå vad som startade storbranden i bergen ovanför Lexby som gäckade räddningstjänsten i flera dagar förra helgen. Helt klart är dock att det är torrt som fnöske i naturen och att varje liten förlupen gnista är ett potentiellt hot om skogsbrand.

I skuggan av detta kommer nu Partille kommun med en vädjan till alla grillsugna om att följa ett antal rekommendationer, allt för att slippa spridning av bränder. Men också för att minska störningar för grannar om medmänniskor. På sin hemsida ber kommunen grillare att ”grilla säkert och visa hänsyn” och de publicerar samtidigt ett par råd:

ANNONS

App visar på eldningsförbud

* Placera grillen minst en meter från husväggar och undvik att grilla på balkong.

* Använder du engångsgrill ska den placeras på brandsäkert underlag. Till exempel asfalt eller sten.

* Använd eltändare, tändkuber eller tändvätska som är avsedd för grillning. Använd aldrig T-röd.

* Släck grillkolet säkert genom att lägg det i ett plåtkärl och att hälla vatten på det. Finns inte vatten i närheten använd grus eller sand för att kväva elden.

Ordentlig släckning av grillkolen är en viktig del och det alla inte vet är att kol fortfarande efter 24 timmar kan orsaka brand. Du rekommenderas också att ladda ner appen Brandrisk Ute för att hålla koll på om det är totalt eldningsförbud i ditt område. Om sådant råder får du inte grilla alls.

LÄS MER:Larm om skogsbrand på berg bakom Lexby skola i Partille

LÄS MER:Flera kilometer vattenslang samlas in efter storbranden

ANNONS