Konspirationen gror i Jonsered

Jonsereds pampiga herrgård från 1868 har i veckan förvandlats till ett tillhåll för ljusskygga typer med konspiratoriska idéer. Det är åtminstone tanken bakom den konstutställning som nu går att uppleva där med hjälp av alla sina sinnen.
– Man kan ta del av verken på ett annat sätt än att bara stå och titta på dem, säger Linnéa Forsberg, en av studenterna bakom utställningen.

ANNONS
|

Den multisensoriska utställningen Blott en komplott, har avgångseleverna på programmet medier, estetik och kulturellt entreprenörskap planerat sedan årsskiftet. Den är uppdelad i fem verk som speglar fem olika teman – alla handlar om olika konspirationsteorier som växt fram genom åren. Teorierna berör bland annat Covid-19, Palmemordet och Illuminati.

– Utställningen är dagsaktuell och går rakt in i brännpunkten på dagens kunskapsproblematik, säger Lena Ulrika Rudeke, verksamhetsansvarig.

Hur luktar ett mord?

Verken är fördelade i fem olika rum på tre våningar på herrgården. Ett av verken speglar de konspirationsteorier som växt fram i samband med mordet på Olof Palme. När man går in i rummet möts man av olika röster från en högtalare som är en ljudloop av människor som pratar om mordet på statsministern. På borden står även tre små glaslådor som symboliserar tre olika lukter från mordplatsen. Den ena, baserad på mynta, symboliserar strävan att hitta en syndabock för mordet. Den andra är gjord på rosenblad med en svagare underton av metall och representerar rosorna som lämnades på brottsplatsen i samband med mordet och den sista är gjord på en slags kåda.

ANNONS

– Den symboliserar det nationella traumat som inträffade i samband med mordet på Palme, säger Linnéa Forsberg.

Hur låter Twitter?

Går man ner för en trappan kommer man till ett mörkt rum: Gråzonen. Även där hörs en röst ur högtalarna som läser upp olika Tweets skrivna av konspirationsteoretiker gällande Covid-19. Verket Gråzon handlar om desinformation online och på väggarna hänger skärmdumpar av inlägg skrivna på Twitter.

– Twitter har blivit en centerpunkt för åsikter, inte minst för konspirationsteoretiker säger Robin Nemorin, student bakom utställningen.

I de resterande tre rummen speglas vaccinationsförvirringen i form av ett nerskräpat rum, Illuminatikonspirationen i form av ett öga skapat av småmynt samt ett rum som ska avbilda hur en konspirationsteoretikers hem kan se ut.

Konspirationsteorierna i Jonsereds herrgård

Lena Ulrika Rudeke berättar att det finns en spänning mellan utställningen om konspirationsteorierna och herrgården i Jonsered.

– Verken av konspirationsteorierna smäller mot väggarna och skapar en spänning som är väldigt intressant. Att se den här vackra byggnaden helt plötsligt bli fylld med installationer av diverse bråte, en madrass på golvet och papper överallt gör någonting med herrgården här i Jonsered, säger Lena Ulrika Rudeke.

Partille Tidning besökte utställningen Blott en Komplott under onsdagen, men den går även att besöka för allmänheten under torsdagen.

LÄS MER:Eric och Nour vann Hela kändis-Sverige bakar: ”Som en familj”

LÄS MER:Folkkära skådespelaren odlar trädgård i Jonsered

ANNONS