Ulla Skoog får en egen trädgårdsbit i Jonsereds trädgårdar.
Ulla Skoog får en egen trädgårdsbit i Jonsereds trädgårdar. Bild: Partille kommun

Folkkära skådespelaren odlar trädgård i Jonsered

Snart är det dags för ännu en känd person att sätta sin prägel på ett avsnitt av Jonsereds trädgårdar. Årets gästkreatör är den folkkära skådespelaren och komikern Ulla Skoog, som valt att anlägga sin odling under en gammal vacker ek.
– Min lust att fantisera och skapa är större än mina skrala kunskaper om blommor och trädgård, säger hon.

ANNONS

Tidigare år har kändisar som Timo Räisänen, Anna Mannheimer och Tomas von Brömssen fått lov att anlägga en egen gästodling på Jonsereds trädgårdar.

I år fortsätter traditionen med skådespelaren och komikern Ulla Skoog, som nappade blixtsnabbt när trädgårdsmästaren Peter Svensson frågade om hon ville hoppa på projektet.

– Min lust att fantisera och skapa är större än mina skrala kunskaper om blommor och trädgård, men när jag insåg vilken finfin hjälp det fanns att få i Peter och hans team, så tackade jag gladeligen JA, säger hon.

Besökte Jonsered som barn

Hon är född i Puketorp och uppvuxen i Lerum, men är väl bekant med Jonsered som hon ofta besökte på cykel i sin ungdom.

– Där fanns en ungdomsgård, vackra gamla hus och min fadder som hette Ulla, "fadderulla", berättar hon.

Trädgården har hon döpt till ”Calma”.

– Trädgård för mig är skönhet och frihet, både andras trädgårdar och de jag själv har haft. De flesta av dessa har vuxit vackra och vilda, säger Ulla Skoog. Jag vill därför skapa en gästträdgård som är befriad och skön även i sin lätt överväxta skepnad. Kanske kan man där också ana historia och väcka nyfikenhet. Min ambition är att gästträdgården Calma bjuder in till vila och att det finns en skön patina på platsen som speglar sig i besökarna, säger hon.

Invigs 12 juni

Ulla Skoogs trädgård kommer att ligga under en stor ek, men än så länge har hon inte hunnit sköta så mycket av odlandet och anläggandet personligen, utan överlämnat det till Peter Svensson och hans kollegor. Hon utlovar dock skit under naglarna inom kort,

– Jag har befunnit mig i Stockholm för filminspelning under stora delar av planeringsarbetet, säger Ulla. Min kreativa process fram tills nu, har därför bestått av ett fåtal besök i trädgården samt mycken planering och brainstorming med Peter och hans kollega Pontus via telefon och mail. Jag ser nu fram emot att kunna vara mer fysiskt aktiv och närvarande i trädgården inför invigningen, säger hon.

Ulla Skoogs trädgård invigs klockan 11 den 12 juni. Då kommer det också att bjudas på levande musik, försäljning och allmänt göttigt trädgårdshäng.

Efter det kommer man att kunna besöka trädgården dygnet runt, varje dag.

LÄS MER:Partille storsatsar på blommor – problem med ”klåfingriga kommunmedborgare”

LÄS MER:Kvastekulla listad på Trädgårdsresan – sevärd park

LÄS MER:Så firade Jonsereds trädgårdar den biologiska mångfaldsdagen

ANNONS