Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, ser allvarligt på hur skattebetalarnas pengar gått till saltade fakturor från kritiserade Front advokater.
Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, ser allvarligt på hur skattebetalarnas pengar gått till saltade fakturor från kritiserade Front advokater. Bild: Sanna Tedeborg

Kommuntoppen om Front advokaters saltade fakturor: ”Bedrövligt”

Partille har genom ett hängavtal med Göteborgs stad anlitat kritiserade Front advokater vid flera rättstvister. Senast i våras debiterades de på hundratusentals kronor – baserat på falska arbetstimmar.
– Det är bedrövligt, man ska inte använda skattebetalarnas pengar på det sättet, säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Front Advokater var en av Göteborgs större advokatbyråer och den helt dominerande leverantören av juridiska tjänster till Göteborgs stad när GP i februari i 2020 inledde en granskning av byråns verksamhet.

GP kunde då avslöja uppgifter som pekade på att advokatbyrån satt i system att salta sina fakturor och ta betalt för timmar som inte arbetats.

Även Partille kommun har anlitat Front advokater vid rättstvister då de genom ett så kallat hängavtal följer Göteborgs stad i deras upphandlingar.

– Det är bedrövligt, man ska inte använda skattebetalarnas pengar på det sättet. Det tydliggör att man måste ha juridisk kompetens i kommuner för att kunna ifrågasätta fakturor och upphandlingar, säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

LÄS MER:Kammarrätten ger Partille kommun bakläxa – hemlighöll offentliga uppgifter

Advokaten varnades

Hängavtalet med Göteborgs stad har resulterat i att Partilles skattebetalare tvingats betala flera hundratusentals kronor i överdebiteringar till advokatbyrån.

Senast inträffade det i våras efter att kommunen förlorat rättstvisten mot Bill Persson angående olagligt höga gatukostnadsavgifter. Trots att advokaten som företrädde Partille kommun uppskattas ha jobbat 100 timmar med målet krävde han ersättning för 634 timmar – en kostnad på över 650 000 kronor.

Partille kommun hade redan betalat ut 423 000 kronor till Front och enades sedan med advokatbyrån om att stanna vid det belopp som betalats, trots att tingsrätten ansåg 102 000 kronor vara en rimlig summa.

I dagarna varnades advokaten av Advokatsamfundets disciplinnämnd efter att ”allvarligt brutit mot god advokatsed.”

”Redbarheten kan ifrågasättas”

GP:s granskning av Front Advokater ledde till att byrån blev uteslutna från att delta i de upphandlingar som Göteborgs stad genomför, där Partille kommun ingår genom hängavtalet.

Göteborgs stad menade att byrån ”gjort sig skyldig till allvarliga fel i yrkesutövningen som gör att Fronts redbarhet kan ifrågasättas.”

Det beslutet överklagades sedan av Front till både Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Båda instanserna gick på Göteborgs stads linje.

Enligt Marith Hesse (M) har kommunen nu inga nya ärenden med Front advokater och har inte för avsikt att inleda några.

– Det vi har kvar är ett pågående ärende tillsammans med Lerum och Härryda som inleddes för flera år sedan. Det handlar om en process kring en upphandling av avfallshämtning med Reno Norden. Där bröts avtalet 2018 eftersom man inte var nöjd med kvalitén, säger hon.

LÄS MER:Partille hemlighåller uppgifter för att undvika ny stämning

Måste fundera inför framtiden

Det är hennes förhoppning att processen inom kort får ett avslut. Hur de då kommer ställa sig till den väntande sista fakturan från Front advokater återstår att se.

– Vi vet inte vad det kan landa på i slutändan, men här är vi tre kommuner tillsammans som representeras. Med tanke på att de har ögonen på sig har jag svårt att se att de skulle pröva på att salta fakturorna igen, det får vi återkomma till i så fall och ta i slutet av den processen, säger Marith Hesse (M).

Hon påpekar att det alltid är svårt med konsultbolag överlag, då det är svårt att veta vilka arbetstimmar som är rimliga att fakturera för.

– Det är inte helt enkelt att ifrågasätta, det är väldigt komplext. Vid avtal och stora upphandlingar är kompetensen viktig, därför vi har hängt på Göteborg i stor utsträckning. De har större muskler men det är klart att man måste fundera på hur man ska fortsätta i framtiden, säger Marith Hesse (M).

LÄS MER:Bill fick rätt mot kommunen – efter tio års kamp

Vill diskutera avtal med andra kommuner

Nu kommer Partille kommun att fortsätta arbeta utefter den nya upphandling som Göteborgs stad gjort, men Marith Hesse (M) menar att hon tidigare lyft frågan till diskussion.

– Nu har vi det här avtalet några år till men jag menar att man kan diskutera om man kanske ska gå ihop med några andra kommuner istället för Göteborgs stad i framtiden. De är starka och har kompetens men man kan också behöva omdana det där för att avgöra vad som är skäligt, säger hon.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS