Kåsjövägen blir cykel- och gångvänlig: ”Hoppas på fler i Partille”

Kåsjövägen blir smalare för biltrafik när mer utrymme ges till fotgängare och cyklister. Vägen byggs om till en bymijöväg – den första i sitt slag i Partille.
”Det är för att öka framkomligheten för oskyddade trafikanter”, säger Madelene Abu Izam, gatuingenjör på kommunens trafikenhet.

ANNONS
|

Partille kommun ska, i ett samarbete med Trafikverket, göra om Kåsjövägen mellan Åstebo och Brasebacken till en så kallad bymiljöväg. Med det menas att en landsväg får ett dubbelriktat men smalare körfält vilket innebär att två bilar inte kan mötas.

Samtidigt blir vägrenar bredare och större för att ge mer plats till cyklister och gångtrafikanter. Om man som bilist får möte ska man använda vägrenen för att komma fram men med hänsyn till cyklister och gående.

”Vägtypen ska öka framkomligheten för oskyddade trafikanter på vägar där en separerad gång- och cykelväg inte kan byggas”, säger Madelene Abu Izam, gatuingenjör på kommunens trafikenhet i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hoppas på fler

I pressmeddelandet skriver man också att sträckan, där den nya väg ska finnas, är viktigt för att kunna koppla samman Partille och Härryda.

Bymiljöväg, som den här typen av väg kallas, finns på flera platser runt om i landet, bland annat i Mölndal på John Halls väg till Gunnebo slott. Men i Partille blir den här vägen första av sitt slag. Och förhoppningen är att kunna ha flera sådana vägar i kommunen i framtiden.

”Åtgärden är ett pilotprojekt för att se om vägtypen kan användas på fler bilvägar i kommunen där förutsättningarna att bygga separata gång- och cykelvägar är begränsade”, säger Madelene Abu Izam.

Under våren 2022 kommer man börja bygga om vägen.

LÄS MER:Ny cykelväg öppnad – knyter ihop kommunerna

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS