Ny cykelväg öppnad – knyter ihop kommunerna

Under onsdagen öppnades en helt nybyggd gång- och cykelväg längs Landvettervägen. Tanken är att man utan att köra bil enkelt och tryggt ska kunna ta sig till och från Härryda kommun. Men den sprillans nya vägen kommer att stängas ner redan i vår, när ytterligare projekt längs vägen tar vid.

ANNONS
|

Trafikverket har sedan 2020 jobbat med att förbättra, bredda och öka framkomligheten längs Landvettervägen.

Arbetet har stundtals inneburit att trafik haft svårt att ta sig fram på vissa sträckor och inledningsvis stötte man på patrull i form av den invasiva växtarten parkslide, som hotade att försena projektet.

– Parksliden kostar miljoner och rötterna går djupt. Vissa av rötterna hade gått ner i bergssprickorna och det är inget man kan bortse från, så man får spräcka upp berget och sopa bort rötter från bergsytorna, har projektledaren Michael Dinh tidigare sagt.

LÄS MER:Vägarbete försenas till april - tjäle sätter stopp

Men man har lagt in en extra växel, och nu står det klart att alla pågående projekt längs vägen kommer att vara klara till årsskiftet.

ANNONS

Under onsdagen var det dags att avtäcka ett projekt som man jobbat på under en tid. En helt nybyggd gång- och cykelbana.

Är 750 meter lång

”Vi nu byggt färdigt helt ny gång- och cykelväg mellan Partille kommun och Härryda kommun som en av hållbart resande samtidigt som trafiksäkerheten ökar för alla trafikslag”, står det på Trafikverkets hemsida.

Den nya gång- och cykelvägen är 750 meter lång och alla som går, cyklar eller kör moped klass 2 är välkomna att använda sig av den.

LÄS MER:Västtrafik köper tillbaka biljetter

Det innebär att trafikanter som inte kör bil inte längre behöver använda Landvettervägen för att ta sig mellan Öjersjö och Gökskulla, Tahult eller Landvetter.

Behöver stängas ner redan till våren

Men arbetet längs Landvettervägen är långt i från färdigt. Först 2025 spås allt bli färdigt. Det innebär att man kommer att vara tvungen att stänga den nya gång- och cykelvägen temporärt redan till våren.

”Under våren kommer den nya gång- och cykelvägen att behöva stängas av helt under ett par veckors tid. Vi kommer informera om avstängningen via skyltar på plats i god tid innan vi stänger av. Det arbete som återstår handlar om faunastängsel och arbeten med ett dike”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS