Jonsereds trädgårdar ska få en total makeover

Jonsereds trädgårdar har vuxit ur sina lokaler och planerar nu för en omfattande ombyggnation. Redan i höst börjar rivningsarbetet och i vår börjar bygget av det nya caféet.
Hösten 2024 planeras allt stå klart.
– Jag tycker det är lite över förväntan mot vad jag trodde det skulle bli. Det är en go känsla man fått fram, säger trädgårdsmästaren Peter Svenson.

ANNONS
|

Det är tidig eftermiddag när Peter Svenson, ansvariga trädgårdsmästaren på Jonsereds trädgårdar möter upp i den gamla personalbyggnadens fikarum med ett stort leende på läpparna.

– Jag satt precis i byggmöte och fick sista siffrorna på när bygget troligtvis kommer påbörjas och vara klart, säger han samtidigt som han slår sig ner vid ett av borden.

Om bara någon vecka ska de första träden flyttas och sedan kommer rivningsmaskinerna göra entré. Själva bygget börjar däremot inte förrän i mars nästa år och tanken är att allt sedan ska stå färdigt hösten 2024.

– Det är fyra byggnader som ska uppföras, caféet, butiken och växthuset, en personalbyggnad och en verkstad med förråd. Och allt blir dubbelt så stort, säger Peter Svenson.

ANNONS

Kommer bli prövningens tid

Först på tur står caféet, som nyligen drabbades av en vattenskada. Redan nu huserar det därför tillfälligt i grindstugan för att sedan bli de första att få flytta in i sina nya utrymmen. Sedan är det personalbyggnaden och arbetsgårdens tur, allra sist rivs sedan trädgårdsbutiken.

Peter Svenson förklarar att rivningsarbetet och bygget kommer ske stegvis för att på så sätt underlätta att hålla verksamheten igång under byggtiden.

– Det kommer bli en prövningens tid kan man säga, men man har lovat att avskärma med skynken som också är prydda med bilder på hur det kommer se ut, sen kommer man också kunna kika igenom och se vad som händer, säger Peter Svenson.

– Vi kommer också ställa upp lite träd runtomkring så att man ska kunna komma hit och njuta av platsen ändå, den kommer inte vara avstängd.

Inspirerat av 1700-talet

Och trots att det är en prövande tid som väntar så är den kommande förändringen mer än välkommen. Verksamheten som varit igång i närmare 12 år nu har vuxit ur sina lokaler och är minst sagt trångbodd.

Peter Svenson, som varit med sedan starten och ritade trädgårdarna, är glad att politikerna sett trädgårdens betydelse för Partille och valt att utveckla den.

– Det känns lite grann som att politikerna i kommunen aldrig riktigt förstod hur stort detta skulle bli när man drog i gång det. De blev lite tagna på sängen, men nu har man lyssnat in det och förstått att här måste vi nog satsa vidare, och det gör man ju nu.

Peter Svenson har också tillsammans med de övriga fastanställda också fått vara med och påverka utformningen av de nya lokalerna väldigt mycket.

– Med de ramarna som funnits så har vi ändå kunnat påverka med de behov vi i vår tur har för verksamheten med verkstad och förråd, drivhus, växthus, personalutrymmen och så vidare. Sen har det varit väldigt viktigt att också ta hänsyn till den kulturmiljön som är här uppe. Herrgården, stallet, grindstugan och rosengaraget, säger han.

”Olika men ändå lika”

För att ta tillvara på kulturmiljön och skapa något i samklang med den har man därför bestämt sig för att bygga på ett sätt som delvis är inspirerat från hur man byggde under 1700-talets början.

– Man ser att alla de nya byggnaderna är olika men ändå lika och det är för att på något sätt härma den byggstil som var på den tiden. På en gård så byggde man med det virke man hade tillgång till, om man skulle bygga en tvättstuga såg den ut på ett sätt, sen skulle man bygga en kvarn och då såg den ut på ett annat. Man tog det man hade, och så var det ju förr i tiden.

Husen har därför utformats med ett mål att inte likna varandra helt och hållet. Bohusläns museum har även fått väga in med sina åsikter och en viktig del har varit att de nya byggnaderna inte spelar ut herrgården.

– Herrgården var den ledande byggnaden och det är så det ska fortsätta vara. Det här får inte konkurrera med herrgården utan ska vara underställt, däremot troget kulturmiljön, säger Peter Svenson.

Härmar andra byggnader runtomkring

Nu när allt är klart för byggstart så är alla inblandade väldigt glada och ser det som komma skall som ett rejält lyft för hela miljön.

– Jag måste vara ärlig och säga att jag tycker om detta. Jag tycker det är lite över förväntan mot vad jag trodde det skulle bli. Det är en go känsla man fått fram. Jag är tacksam för att man tar fram växthuset med sina detaljer och att man tar in formspråket för miljön runtomkring.

När Peter Svenson lägger ut ritningarna framför sig på bordet kan man se hur omgivningens formspråk plockats upp i det nya. Bland annat ska de stora stalldörrarna återspeglas i fasaden, växthus blir av engelsk stil med en stensockel och ett svart gjutjärnsstaket runtomkring. Och allt tegel som används kommer vara återvunnen.

Även om det ännu är en bit kvar till hösten 2024 så har Peter Svenson redan flera idéer och drömmar för den kommande nya trädgårdsmiljön.

– Vi skulle vilja sätta Jonsereds trädgårdar på kartan med ett ”English Garden Party”, som ska innefatta te naturligtvis, mycket musik, vackra kläder och roliga hattar. Ett rakt igenom estetiskt tänkande i en vacker trädgårdsmiljö. Potentialen finns ju här, det är en fantastisk miljö, säger han.

Drömmer stort

Även stallet, som efter mycket om och men nu inte tycks bli ett hotell enligt politikerna finns det många nya förslag kring som kan berika besöksmålet.

– Det kanske kan bli något mycket bättre, som ett allaktivitetshus, föreläsningssal, konsthall, 4H-gård för barn, man vet inte. Det finns många förslag men inget är beslutat alls.

Något som det också talas om är herrgården, som i dag används främst av Göteborgs universitet. Många besökare frågar om de får gå in och titta, men Peter Svenson får alltid säga nej, tyvärr.

– Det är ju tråkigt att den inte kan användas, vi har sagt det att en restaurang där uppe, med den utsikten, hade blivit så oerhört välbesökt. Redan i dag har vi många som vill gifta sig här, fira 50-årsfest eller liknande, men även där är ännu inget bestämt.

Men om det är något som finns hos Jonsereds trädgårdar så är det potential. Under pandemiåret 2020 slog de nya rekord med 80 000 besökare, något som är anmärkningsvärt.

– Man ska ha med att vi ändå är en ganska liten trädgård, men naggande god som jag brukar säga.

”Finns för alla att besöka”

Sedan att det är en av Partilles mest besökta turistmål sticker trädgårdsmästaren Peter Svenson inte under stol med.

– Det är det alla kategorier, det finns inget som är i närheten. Sedan är det ju så att vårt huvudmål är att skapa en estetisk positiv miljö för alla människor, och jag tror att behovet av det i dag är enormt. I dessa dystra tider med stress och stridigheter och inflation. Det är mycket tråkigheter som händer och då ökar det där behovet vi människor har att få uppleva bara det här lugna sköna vackra miljöer. Där man rent meditativt kan få delta i något som inte kräver så mycket av mig men som ger mig så otroligt mycket tillbaka.

Och arbetet med att skapa just en sådan miljö fortsätter de med som vanligt även under hösten. Nyligen har de satt nya lökar som köpts in från Holland och stallet håller på att rustas upp för att användas under byggtiden.

Det är tydligt att det ligger hårt arbete och mycket kärlek bakom framgången för Jonsereds trädgårdar.

– Jag tycker sådana här miljöer är oerhört viktiga för människans positiva utveckling, för att man ska orka med tillvaron. Därför är det också viktigt att vi finns för alla att besöka även under tiden vi bygger om.

LÄS MER:Dit flyttar Jonsereds trädgårdskafé efter vattenläckan

LÄS MER:Ulla Skoog låter växterna leva sitt eget liv: ”Frihet”

LÄS MER:Så blev Karin ny trädgårdsmästare i Jonsereds trädgårdar – på rekordtid

ANNONS