Mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt.
Mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt. Bild: Per Anger

Hoten mot polisen fångades på inspelning – man döms

När en man i 35-årsåldern greps i Partille förra sommaren riktade han förtäckta hot mot en av polismännen som grep honom.
Mannen visste inte att situationen spelades in och antydde bland annat att polismannen skulle utsättas för brott om han sågs på Avenyn i Göteborg.
Nu har han dömts för hot mot tjänsteman.

ANNONS
|

En polispatrull bestående av tre poliser larmades till Furulund i augusti förra året, efter att larmcentralen nåtts av information om en misshandel i området.

De hade ett signalement på den misstänkta gärningsmannen och såg efter en stund en man som stämde väl överens med deras uppgifter.

Mannen vägrade dock att stanna när poliserna försökte ta kontakt med honom, vilket framgår i det förundersökningsprotokoll som Partille Tidning tagit del av.

– Den misstänkte visar dock inga tecken på att vilja stanna, är snabbt häftig i sitt humör och drar i sina armar. Vi försöker få honom att lugna ned sig men mannen blir hetsig och rycker åt sig armarna, berättar en av polismännen.

ANNONS

Hot spelades in

Poliserna fick dock fatt i mannen och brottade ner honom över motorhuven på polisbilen.

Vad mannen inte visste var att samtliga poliser var utrustade med inspelningsutrustning som under ingripandet plockade upp ljud.

I inspelningen hörs tydligt att mannen börjar rikta glåpord mot en av poliserna. I polisbilen på väg till stationen yttrar mannen också hot mot samma polisman.

– Vad heter du? Jag kommer aldrig glömma ditt ansikte. Kommer du någonsin våga gå på Avenyn? Kommer du någonsin våga gå på Avenyn? Jag ska bara säga, jag är jävligt bra på att komma ihåg ansikten, säger mannen på inspelningen.

Får samhällstjänst

Han åtalades misstänkt för hot mot tjänsteman och har nu dömts under den brottsrubriceringen av Göteborgs tingsrätt.

Mannen förnekar brott, men erkänner att situationen spårade ur något.

”Han gjorde flera aggressiva uttalanden under flera minuter, vilket utesluter att det skulle finnas utrymme för missförstånd om uttalandenas innebörd. Även om det aldrig uttryckligen sas att NN skulle utsättas för våld går det inte att förstå det NN sa på annat sätt än att det har rört sig om förtäckta hot om våld. Att uttalandena skulle uppfattas på detta sätt måste NN ha förstått när han uttalade hoten”, står det i domen.

Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar.

LÄS MER:Man med krigarkniv tog kaffepaus – slipper fängelse

LÄS MER:Bråk om diskmaskin ledde till knivattack – man döms

LÄS MER:Luftgevärsskytt gjorde man blind – får skärpt straff

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS