Bråk om diskmaskin ledde till knivattack – man döms

En man i 40-årsåldern har dömts till fängelse och utvisning efter att ett bråk om en diskmaskin i ett kollektiv i Sävedalen urartat. Mannen döms till misshandel och försök till grov misshandel efter att ha slagit offret i ansiktet och försökt hugga honom med kniv i magen.
– Han ljuger, säger gärningsmannen i förhör med polis.

ANNONS
|

Händelsen inträffade i mars förra året och polis åkte till kollektivet i Sävedalen efter att ha kontaktats kring en pågående misshandel.

När patrullen kom fram mötte de en man i 25-årsåldern på trappan till huset. Mannen förklarade för dem att en av de andra boenden försökt döda honom och att han fortfarande befann sig i huset.

När polisen kikade in genom fönstret såg de mannen, som är i 40-årsåldern. Det framgår i förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av.

– Undertecknad kan se in i köket och ser att mannen i fråga sitter vid bordet tillsammans med en annan person och dricker vin, berättar en polis i sin händelserapport.

ANNONS

Bråkade om disken

Båda männen tas in på förhör och har delade uppfattningar av vad som hänt. Vittnen till händelsen berättar dock att männen börjat bråka om kollektivets diskmaskin, då offret velat lägga in en smutsig kastrull i maskinen som just diskat rent.

Till en början skrek männen på varandra, men sen tog den äldre av dem till nävarna och måttade två slag mot sitt offer.

Slagen utdelades med knutna nävar och offret träffades på näsan och på axeln innan handgemänget fortsatte på marken.

När andra boende försökte avbryta bråket sprang den äldre mannen till den diskmaskin som varit upprinnelsen till hela bråket och beväpnade sig med en kökskniv som han sedan gav sig på offret med.

Försökte hugga offret

I förhör med polis berättar offret att han upplevde att mannen försökte döda honom.

Polisen: Vad gjorde han med kniven?

– Han försökte sticka mig med kniven i magen. Han försökte sticka mig tre gånger.

Polisen: Är du rädd för honom?

– Ja absolut. Jag är jätterädd. Om jag dör så är jag orolig för min fru. Den här killen är problem hela tiden.

Mannen lyckades dock inte med sina hugg och bråket avstyrdes av andra som bodde i huset.

Nu har mannen dömts till ett års fängelse för misshandel och försök till grov misshandel. Ord stod mot ord mellan de två männen, men vittnen till händelsen bekräftade offrets version.

”Tingsrätten finner vidare att åklagaren har bevisat att NN har riktat hugg med en kniv mot NN och att det endast varit tillfälliga omständigheter som medfört att brottet inte har fullbordat”, står det i domen.

Ska utvisas ur landet

Mannen döms också för brott mot knivlagen då han tidigare samma dag ertappats med en kniv när han mötte två poliser i närheten av huset, en kniv som han kastade i en buske.

Polisen: Varför hade du kniven på dig?

– Jag köpte den idag på Kvibergs marknad. Jag gillade den och ville ha den på rummet bara.

Polisen: Varför slängde du den i buskarna när vi kom?

– Jag var rädd.

Polisen: Varför var du rädd?

– Det är psykologiskt. Polisen från mitt hemland tar en och slår en och sätter en i fängelse. Det spelar ingen roll hur stor kniv du har.

Efter att mannen avtjänat sitt fängelsestraff ska han utvisas i fem år. Mannen saknar uppehållstillstånd i Sverige och har inte haft rätt att vistas i landet sedan 2018.

Han förekommer sedan tidigare under två avsnitt i belastningsregistret.

LÄS MER:Jagade person med kniv: ”Försökte hugga målsägande i köket”

LÄS MER:Man åtalas – greps vid Kniven med fyra knivar: ”Helt onödigt”

LÄS MER:Full man bar nepalesisk stridskniv i Allum – åtalas

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS