Hon kröntes till ny regent över Partille

Hon regerar från sin tron vid Kniven, men hittills har hon inte haft något namn. Nu har hon skrivits in i historieböckerna. Det handlar om Partilles bidrottning, som invånarna tävlat om att få döpa. Kvinnan bakom det vinnande namnet blev Mari-Anne Jakobsson.
– Det bara kom till mig, det är solklart, säger hon.

ANNONS

Det är kommunen som i samverkan med företaget Stadskupan sett till att ett nytt bisamhälle om 30 000 individer placerats vid kulturhuset Kniven.

Alla dessa bin regeras av kupans egna big-shot – bidrottningen. Och i varje kupa finns bara en. Fram tills under söndagen var hon dock namnlös.

Det var upp till Partilleborna själva att döpa kupans drottning. Genom sociala medier har Partilleborna fått rösta fram ett förslag, och idéerna har varit många.

Få men tappra besökare

Namngivningsceremonin hölls på Jonsereds trädgårdar, men hennes höghet medverkade inte. Det gick i alla fall inte att utröna med blotta ögat.

Efter att Ulla Skoogs gästträdgård invigts spred sig besökarna runt om i parken och det var därför bara en dryg handfull åskådare på plats under det historiska ögonblicket.

Snabbt stod det klart att namn som Queen Bee, Baybee och Birgitta fått stryka på foten. Det blev heller inte något drottningnamn från historieböckerna.

Ett namn från reggaen

Det var i stället i reggaens värld lösningen på namngåtan fanns.

Drottningen döptes nämligen till ”Bee Happy”.

Ett passande och positivt namn, tyckte arrangörerna som lyfte fram vikten av mångfald.

Kvinnan bakom det vinnande förslaget heter Mari-Anne Jakobsson och utöver den stora äran att ha döpt drottningen fick hon också honung från Stadskupan, sitt namnförslag och eget namn uppsatt vid kupan, samt en affisch och pengar insatta på bifonden.

Att det blev ”Bee Happy” var enligt Mari-Anne Jakobsson självklart.

– Det bara kom till mig, det är solklart. Jag känner mig som en gudmor till den här lilla drottningen. Det är en stor ära.

Är du förvånad att ditt förslag vann?

– O ja. Jag fick ett mejl igår att jag hade vunnit, men jag trodde någon hade skickat fel. Det räcker ju att man sätter en punkt på fel ställe. Dessutom hade jag inte tänkt på det här så mycket sedan jag skickade in förslaget. Men nu känns det väldigt kul.

LÄS MER:Stadsbin har flyttat in på bostadsbolagets balkong

LÄS MER:Expertens tips: Så kan du göra för att hjälpa bina

LÄS MER:Så firade Jonsereds trädgårdar den biologiska mångfaldsdagen

ANNONS