De värnar om vår historia – så firades ”Arkivens dag” i Jonsered

I år var det Jonsereds tur att stå värd för firandet av ”Arkivens dag”. Under dagen bjöds det på alltifrån närgående historier om fabriksarbetare från förr till liveteater och musik.
– Arkiven kan hjälpa oss att förstå vår omvärld och ta bättre beslut, säger Kaisa Blank Nordmark, ordförande för föreningsarkivet i Sydvästra Götaland.

ANNONS
|

Tanken var först att evenemanget skulle äga rum i Ordenshuset i Jonsered, men en plötslig vattenläcka gjorde att arrangörerna fick tänka om. I stället fick Jonsered IF klubbhus stå värd för det årliga firandet av ”Arkivens dag”.

– För oss handlar det mycket om att sätta fokus på arkivens betydelse. Det blir också en god anledning till att öppna upp arkiven lite oftare, inte bara på jubileum och liknande, säger Kaisa Blank Nordmark, ordförande för föreningsarkivet i Sydvästra Götaland.

LÄS MER:Därför hamnade Jeriko i Partille

Dagen firas den andra lördagen i november varje år både nationellt och internationellt, och här på västkusten har platsen för sammankomsten varierat över tid.

ANNONS

– Vi är en förening som sträcker sig över åtta kommuner och ansvarar över fyra arkiv i regionen. Först var vi alltid i Mölndal men sen insåg vi att det finns ju många fler platser som har potential och en historia att berätta, säger Kaisa Blank Nordmark.

Hör hyllningslåten till Partille.

”Jag blev omskakad”

För något år sen var de i centrala Partille men i år föll lotten på Jonsered där både representanter från hembygdsföreningen, kommunarkivet och Jonsered IF bjöd på historier från förr.

Även Hjördis Fohrman från ”Ett hem” i Jonsered, där de visar upp hur en arbetarbostad från 1800-talet kunde se ut, delade med sig av hur hon upptäckt sin egen släkts förflutna liv vid fabriken – vilket var allt annat än glamoröst.

LÄS MER:Henrik vill öppna upp Jonsereds Fabriker

– Jag blev omskakad av hennes berättelse, säger Ronny Persson, en av besökarna och fortsätter:

– Det var verkligen odrägligt på den tiden, man var ju i princip livegen.

Bland annat kommer det fram att det var ovanligt hög barnadödlighet vid Jonsereds fabriker, kvinnor kunde tvingas arbeta med spädbarn i en låda bredvid sig vilket försämrade deras hälsovillkor.

LÄS MER:Trendiga namn i all ära – släktnamnen dominerar

Livesänder på Youtube

En annan som besöker Jonsereds IF:s lokaler under dagen är Daniel Kristoffersson, andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han fick ett tips av en bekant om eventet och beslutade sig sen för att gå.

– Jag tycker det är intressant och roligt att kunna komma hit i dag. Det är en bra helhet och jag gillade verkligen musiken och teatern som de brukar köra på vandringen här ute, säger han.

Något han också nämner som positivt i sig är att de överhuvudtaget kan ses på plats igen sedan pandemin, vilket Kaisa Blank Nordmark instämmer med. De har däremot tagit lärdom av coronatiden och valt att livesända dagen på Youtube, vilket hon inte gjort tidigare.

– Det är nog första gången jag är med där, säger hon och ler.

LÄS MER:Nästan 100 år gamla kyrkan brann – ersattes av glasslager

Det finns en kunskapsbrist

Hon hoppas att dagen kan vara givande och därför nå så många som möjligt. Hon betonar att det är viktigt att lyfta arkivens betydelse och ta tillvara på det som finns omkring oss.

– Vi är sådana som förening att vi gärna tittar på det man vill erbjuda oss en extra gång i stället för att slänga det. Det finns brist på kunskap om vad som kan ha ett värde och inte, vilket gäller föreningar men också privatpersoner som skulle vilja arkivera något exempelvis, säger hon.

Tack vare det material de vårdar kan de i dag berätta historier som annars glömts bort.

– Arkiven kan hjälpa oss att förstå vår omvärld, men också att ta bättre beslut, säger Kaisa Blank Nordmark.

LÄS MER:Historien bakom kommunens slogan – så tycker Partilleborna om ”Mitt i det goda livet”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS