På torsdagen beslutade flera kommuner om att införa ett eldningsförbud som ska gälla tills vidare. Det är mycket torrt i markerna och bränderna i skog och mark har blivit svårare för räddningstjänsten att hantera.
Ibland kan det också vara svårt att lokalisera bränderna från marken och avgöra omfattningen. Det är då brandflyget med dess pilot och spanare får steppa in och vara räddningstjänstens förlängda arm från luften.
Under den senaste månaden har brandflyget varit aktivt i Partille vid flera tillfällen. Bland annat i samband med den stora skogsbranden på Lexby berg och när det brann terrängen i närheten av Kvastekulla kapell.
Aeroklubben, som flyger från Säve flygplats och letar efter bränder i Göteborg och södra Bohuslän, har nu fått besked om att flyga tre gånger om dagen kommande dagar.
– Det är väldigt hög brandrisk, det brinner mycket i naturen just nu, säger Måns Theorin, Aeroklubbens ordförande.
Får ta ledigt från jobbet
Från ungefär mitten av april till slutet av augusti – och ibland ända in i september – står piloten och spanaren standby. Det innebär att de kan få ett flyguppdrag av räddningstjänsten ganska tätt inpå.
– Om det blir en flygning får vi veta vilken tid vi ska flyga. De som flyger gör det helt på ideell basis, och får ta ledigt från jobbet och göra sig redo för att ge sig ut, säger Måns Theorin.
Brandflyget har en förutbestämd brandslinga, som de tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram.
– Vi börjar i Göteborgsområdet och flyger sedan mot Tjörn, Orust, in mot Trollhättan och Alingsås och efter det svänger vi söderut och är nästan borta vid Landvetter. Efter det flyger vi tillbaka till Säve, säger han och fortsätter:
– Vi kan se väldigt smala rökpelare som ligger i skogsbrynet, vi ser det väldigt tydligt.
Hittar vägar och gör en bedömning
Om det inkommer ett larm om en brand eller om brandflyget själva upptäcker en brand kopplas de senare ihop med räddningstjänstens insatsledare på plats. De håller kontakt via radio och brandflyget skickar koordinater och bilder från brandområdet.
– Vi tittar i luften och använder oss av kartor för att hitta lämpliga vägar för räddningstjänsten. Det kan vara ganska dålig terräng och då behöver de förstå hur de ska ta sig till platsen. Sedan gör vi också en bedömning på ungefär hur stor branden är, säger Måns Theorin.
Brandflyget kan stanna kvar en stund efteråt för att se om elden sprider sig.
– Jag har själv flugit när elden hade spridit sig i närheten av ett bostadsområde. Då kunde vi se det och kontakta polisen, som i sin tur kunde få ut ett äldre par från ett hus då paret inte såg branden komma över en bergskam, säger han.
Gör stor nytta
Anders Ekberg är räddningschef och biträdande direktör på räddningstjänsten Storgöteborg. Enligt honom är brandflyget en viktig beståndsdel i räddningstjänstens arbete med brandbekämpning.
– Flyget har en jättestor betydelse. Ju tidigare vi kan upptäcka en brand desto bättre, säger han.
Med tanke på den värme och torka vi har nu gäller det att vara proaktiva, menar Anders Ekberg.
– Vi vill så fort som möjligt ha reda på om det brinner och var, förklarar han och illustrerar med den stora skogsbranden 2014 i Västmanland.
Det var då den största skogsbranden i Sverige på över 50 år och 13 800 hektar skog drabbades. Enligt Anders Ekberg var tidsfaktorn avgörande för förloppet.
– Tar det lång tid att hitta branden vid värme och torka hinner den sprida sig. Därför är brandflyget en väsentlig del i att upptäcka bränder i tid. Gör man det kan det räcka med en brandstyrka som snabbt kan få kontroll över branden. Tar det flera timmar kan det i stället handla om insatser som pågår i flera dygn.
Utöver brandflyget är även allmänhetens tips viktiga för att insatser snabbt kan sättas in.
LÄS MER:Flygplan upptäckte brand i terrängen i Partille
LÄS MER:Så stora är skadorna – efter storbranden i Lexby
LÄS MER:Larm om skogsbrand på berg bakom Lexby skola i Partille
LÄS MER:Efter storbranden – kommunen vädjar: ”Grilla säkert”