Bilden på charmiga fyrvaktaren hittade hem

Malin Jaregård hittade ett gammalt foto gömt bakom en ram hon fyndade från Östhjälpen second hand i Jonsered. Hon ville att bilden skulle hitta hem och delade en bild på fotografiet i ett inlägg på Facebook. Över 100 delningar och några timmar senare hittades fotoägaren Terese Holzner.
– Det är det finaste fotot jag har på mig och min pappa, det är en av mina mest värdefulla bilder.

ANNONS
|

När Malin Jaregård från Sävedalen besökte Östhjälpen hittade hon ett par ramar som hon köpte med sig. När hon kom hem med ramarna tog hon isär dem för att montera in sina egna foton. Då gjorde hon ett förvånande fynd – i en av ramarna låg det ett foto gömt på baksidan av ramen mellan pappret och bakstycket.

Bilden visar en välbyggd, rökande, skäggig man med snälla ögon och ett leende barn innanför regnjackan.

– Jag slogs av värme när jag såg fotot. Jag blev rörd av bilden, lite tagen helt enkelt och kände att det här måste ha en stor betydelse för någon. Någon måste sakna det här fotot.

ANNONS

Kort därefter publicerade hon ett inlägg i en Partille-grupp på Facebook med bild på fotot, i hopp om att hitta vem det tillhörde.

– Fotot måste hitta hem. Det har en stor betydelse för någon, det var min känsla.

Fotot blev igenkänt

Bilden på fotot från 80-talet delades av över hundra personer på facebook innan Partillebon Terese Holzners bror blev tipsad om bilden av en bekant som kände igen deras pappa Christer Forsman. Så småningom kom det även fram att Terese Holzner var barnet.

Hon tror att fotot på henne och hennes pappa försvann när hon skänkte prylar till Östhjälpen i samband med en flytt för tre veckor sedan. När hon packade upp flyttlådorna hittade hon andra gamla foton, men inte fotografiet på henne och hennes pappa.

– Jag tänkte först att bilden låg i någon annan flyttlåda.

Hyllar engagemanget

Hon blev överlycklig när hennes bror berättade att fotot var återfunnet, och kontaktade Malin Jaregård för att berätta att det var hennes bild.

– Jag skulle aldrig lämna ifrån mig den här bilden medvetet. Jag har inte så många bilder på mig och pappa och jag hade knappt hunnit fatta att fotot inte fanns i min ägo, innan det upphittades eftersom jag inte riktigt hade hunnit leta efter det, säger Terese Holzner.

Även Malin Jaregård blev lycklig över att fotot hamnar i rätt händer.

– Jag blev glad över människornas engagemang att vilja hjälpa till. Jag är jättetacksam och glad över att fotot hittat hem och kommer till rätt person.

Kärleken till havet

Bilden är tagen på Nidingen där Terese Holzners pappa jobbade som fyrvaktare under en period. Enligt dottern är hennes pappa en äventyrlig man och hans kärlek till havet är anledningen till att han jobbade på fyren på den lilla ön utanför Kungsbacka.

– Han gick till sjöss som tonåring och åkte över världen. Han har även jobbat på segelbåt i Maldiverna.

Fotot är taget runt år 1983 och hon själv är 13-14 år på bilden. Terese Holzner och hennes pappa stod och väntade på en båt som skulle lämna av turister och fågelskådare på ön när bilden togs.

– I dag hade man inte ställt sig med en cigg i näven när man har ett barn bredvid sig. Jag har tidigare tänkt att cigaretten förstör den fina bilden lite men sen sa en vän att ciggen mellan fingrarna och ett barn bredvid säger så mycket om den tiden och hur det faktiskt var på 80-talet.

LÄS MER:Succé för loppis på Björndammsterrassen

LÄS MER:Fyndsugna sökte skydd från solen – på megaloppis i arenan

LÄS MER:De bevarar berättelsen om Jonsereds fabriker – med digitalt museum

ANNONS