De bevarar berättelsen om Jonsereds fabriker – med digitalt museum

Jonsered har fått ett helt nytt digitalt industrimuseum – en av de första i sitt slag. Initiativtagarna på Jonsereds hembygdsförening vill göra historien om fabrikstiden tillgänglig för fler.
– Alla kan anpassa det utefter sina egna behov, säger Hjördis Fohrman.

ANNONS

Den som promenerat i området kring Jonsereds fabriker kan under de senaste veckorna ha lagt märke till att nya skyltar dykt upp på flera av byggnaderna. Förutom att beskriva vad den en gång använts till under fabrikstiden finns det också en QR-kod man kan skanna.

Bakom den döljer sig Jonsereds nya industrihistoriska museum, ett projekt som hembygdsföreningens ordförande Lars-Inge Stomberg och Hjördis Fohrman tagit initiativ till.

– Det har tagit lång tid att få ordning på allt, nästan tre års arbete har lagts ner men nu är det äntligen klart, säger Lars-Inge Stomberg.

Idén föddes tack vare pandemin

Tack vare ett EU-bidrag har projektet kunnat bli verklighet och att det blev ett digitalt museum istället för ett fysiskt ser initiativtagarna bara positivt på.

– Det gör att det finns oändliga möjligheter. Ett fysiskt museum innebär begränsade öppettider och en lokal som måste tas om hand. Tack vare att det är utomhus kan alla anpassa det utefter sina egna behov, säger Hjördis Fohrman.

Idén till att göra museet digitalt föddes i samband med pandemins intåg. När alla guidade turer i området fick stänga ner beslutade sig hembygdsföreningen för att sätta upp skyltar med information i fönsterna på byggnaderna, något som blev uppskattat.

– Det blev ett helt annat sätt att dela med sig av fabrikernas 200-åriga historia. Vi kunde sätta upp bilder från fabrikstiden och berätta om just den byggnaden som de stod vid.

Tusentals besökare passerar varje år

Genom att ta den idén ett steg längre kom de på att en QR-kod i sin tur kan öppna upp för en helt annan upplevelse för besökaren.

– Genom att guida dem till rätt sida på hemsidan så kan vi inte bara dela med oss av bilder och texter som innan i fönsterna, utan också i förlängningen dela filmklipp och ljudupptagningar från den här tiden. På det sättet kan man verkligen få komma nära de som föddes, levde och dog här i Jonsereds fabriker, människor av kött och blod som levde ut sina liv här, säger Hjördis Fohrman.

Och det är också ett av huvudsyftena som de har med att installera det digitala museet – att människor från i dag ska kunna få lära känna människorna från då.

– Vi räknar med att kunna uppdatera hemsidan med mer information kontinuerligt, särskilt gällande ögonvittnesskildringar, säger Hjördis Fohrman.

Vill erbjuda fördjupning

Hittills har museet varit öppet i snart två veckor och redan nu har ett stort antal skannat koderna.

– Vi kan se att flera tusen har loggat in sig, det känns väldigt kul, säger Lars-Inge Stomberg.

Hjördis Fohrman instämmer.

– Byggnaderna här är vackra men de som inte känner till historien bakom dem skrapar bara på ytan. Nu får alla möjlighet att när de vill gå hit och fördjupa sina kunskaper, säger hon.

En dröm går i uppfyllelse

Något de uppmuntrar är att skolelever tar sig dit och upplever historien på plats.

– Det kan användas som läromedel. Vår respons hittills från yngre besökare har varit mycket uppmuntrande. Vi ser att det finns en hunger efter historia, det behövs mer. Ungdomar i dag kan veta mycket om dagens teknik men inget alls om dåtiden mekanik. Bara här på Jonsereds fabriker har det skett en enorm teknisk utveckling som man kan lära sig mycket av att följa, säger Hjördis Fohrman.

Drömmen om ett industrimuseum i Jonsered har funnits med henne länge, och att det nu äntligen har blivit verklighet tycker hon känns bra.

– Min pappa la en motion redan på hans tid om att ett industrimuseum borde inrättas, berättelsen och historien om fabrikerna är av riksintresse. Det känns jätteskönt att äntligen vara klara med detta.

LÄS MER:Närmare 200 bostäder vid Jonsereds fabriker planeras

LÄS MER:Blomsterprakt i Jonsered: ”kommit ovanligt långt i år”

LÄS MER:Historien bakom ”nya” macken i Jonsered: ”Cirkusen drar in”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS