Casper Janebrink föddes i Göteborg, men växte upp i Partille. Sedan 2017 bor han i Floda.
Casper Janebrink föddes i Göteborg, men växte upp i Partille. Sedan 2017 bor han i Floda. Bild: Svante Larsson

Bedragarna skapar fejkkonton i Casper Janebrinks namn

Uppemot 15 falska Instagramkonton har skapats i Arvingarnastjärnan Casper Janebrinks namn. Bedragarna söker kontakt med fansen och försöker lura till sig pengar.
– Man blir trött på människor som försöker fördärva och sabba, säger Casper Janebrink.

ANNONS
|

Men det är inte första gången som Partillebandets sångare och basist Casper Janebrink råkar ut för denna typen av bedragare.

– De senaste tre åren har det exploderat med fejkkonton. Bedragarna använder mina bilder och mitt namn. När det gäller namnet brukar de lägga till någon bokstav eller siffra i slutet, säger han.

I dagsläget finns det mellan 10–15 falska konton på Instagram som är skapade i Casper Janebrinks namn.

– De söker kontakt med våra fans och försöker att lura dem på pengar och andra saker. Man blir trött på människor som försöker fördärva och sabba. Inte bara för mig, utan även för de som följer mig. Ska man inte få lov att vara ifred där ute?

ANNONS

Ett Arvingarnafan blev av med pengar

Vad Casper Janebrink vet om ska ingen som följer honom blivit lurad av bedragarna. Men däremot har hans bandkollega Kim Carlsson, sångare och gitarrist i Arvingarna, varit med om det.

– Ett fan blev kontaktat av ett fejkkonton som utgav sig för att vara Kim. Bedragaren försökte sedan få loss pengar och lyckades. Den som lurades tog ut pengar och det var en ganska stor summa. Det blev polisanmält, berättar Janebrink.

Även Janebrink blev lurad av bedragare

Även han själv har blivit utsatt för bedrägeri. Det skedde ungefär för ett år sedan i samband med att han skulle sälja tre telefoner på Blocket.

– Jag fick svar av några på Facebook Messenger som sade att de ville köpa telefonerna. Sedan skickade de en länk till mig och bad mig klicka på den och sätta in pengarna där. Jag klickade och det såg ut som en Blocket-hemsida. Så jag fyllde i mina uppgifter.

Därefter gick Janebrink in på Blockets riktiga hemsida och en varning kom upp.

– I varningen stod det att det fanns falska Blocket-hemsidor i omlopp. Jag spärrade mitt kort och sedan ringde jag banken. Jag blev aldrig av med något, men det var jävligt läskigt. Det såg exakt ut som Blocket.

Vill varna sina fans för bedragarna

För att varna för bedragarna har nu Casper Janebrink lagt ut flera inlägg på Instagram.

– Det bästa man kan göra är att säga att kontot är falskt och be fansen att anmäla det. Jag begär inte något av mina följare och jag skriver inte till dem privat. Och jag ber inte om pengar.

Dessa 10–15 falska konton har inte polisanmälts och det är oklart vem som kan ha skapat dem.

– Det är svåråtkomligt. Så fort man blockerar den här personen så startar den ett nytt konto. Jag ska ta kontakt med Instagram och se vad man kan erbjuda för tjänster för att få stopp på sådant här.

Casper Janebrink tipsar också sina fans att kolla efter en så kallad äkthetssymbol.

– När man har ett större antal följare så får man fylla i ett formulär som bekräftar ens identitet. Det är en blå liten symbol och de andra, falska, kontona har inte det, säger han.

LÄS MER:Casper Janebrink från Arvingarna ska skilja sig

LÄS MER:Arvingarna i ny krogshow – då har den premiär

LÄS MER:Petra Mede väntar sitt andra barn: ”Det här gör jag på egen hand”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS