Ulf Kristersson på väg till möte med Talmannen.
Ulf Kristersson på väg till möte med Talmannen. Bild: Anna Tärnhuvud

Västsverige får betala för högerkonservativ riksdagsmajoritet

Partilles LO-fack ser orosmolnen torna upp sig när Ulf Kristersson (M) blir statsminister. På flera områden varnar man för en negativ utveckling när det gäller jobb, klimatomställning samt personal inom välfärden i Västsverige.

ANNONS
|

När Moderaterna nu sätter sig i Rosenbad och Ulf Kristersson blir statsminister reser sig orosmolnen för utvecklingen av jobb och klimatomställning i Västsverige. Moderaterna har till exempel sedan länge varit motståndare till Västra Götalandsbanan med snabbspår från Göteborg till Stockholm via Jönköping.

Den stora elektrifieringen riskerar att komma av sig när alla ägg läggs i kärnkraftskorgen men vi behöver mer el i Västsverige innan det hinner komma på plats. Utbyggnaden av vindkraft måste ske innan batterifabrikerna står klara på flera platser i Västsverige.

Oro för personalkris i välfärden

Orosmolnen växer också för personalen i välfärden. Vi vet att tidigare borgerliga regeringar har prioriterat skattesänkningar, som ger mest till de rika, framför rejäla bidrag till kommuner och regioner. Detta riskerar att ytterligare spä på den personalkris som finns inom vård och omsorg. Det behövs satsningar både på utbildning och antal personer i första linjens vård och omsorg för att larmrapporterna om utsliten personal och hopplösa arbetsvillkor kan upphöra. Kollapsen är redan idag närmare än du tror.

ANNONS

Det är troligt att många kommuner och regioner kommer att tvingas att höja skatten. Det blir en extra pålaga för vanligt folk som redan har det tufft med höjda kostnader och en annalkande lågkonjunktur.

Och det finns mer som oroar.

Vi hoppas på en stark enad fackföreningsrörelse som kan stå upp

Moderater, liberaler och kristdemokrater vill sänka A-kassan och försämra sjukförsäkringen. Sverigedemokraterna vill förstatliga A-kassan och byråkratisera skyddsombuden, detta är inget annat än fackföreningsfientlig politik.

Vi hoppas att en stark enad fackföreningsrörelse och en opposition i riksdagen som leds av Magdalena Andersson (S), kan mildra slagen mot vanliga löntagare. Att en borgerlig regering skulle sätta vanligt folks trygghet före företagarnas vinstintressen är nog för mycket att hoppas på.

Christine Marttila, ordförande LO-distriktet i Västsverige

Jerry Johansson, ordförande LO-facken i Partille

LÄS MER:Ingen lyssnar på personalen – var finns politikerna som vill göra skillnad?

LÄS MER:Missvisande bild av Kullegården: ”Ett pågående förändringsarbete”

LÄS MER:Bättre bemanning och scheman som fungerar

ANNONS