Thorbjörn Carlsson om vad Socialdemokraternas budget hade givit Partilleborna.
Thorbjörn Carlsson om vad Socialdemokraternas budget hade givit Partilleborna. Bild: Shamiram Demir

Skolsatsningar möjliga med omprioriteringar

Det blev inget slutligt bifall för Socialdemokraternas förslag till budget. Tyvärr konstaterar oppositionsrådet som menar att Partilleborna nu går miste om flera bra satsningar.

ANNONS
|

Nu är nästa års budget för Partille beslutad och vi Socialdemokrater fick tyvärr inte igenom vår budget. Vi vill dock passa på och berätta för er om vilka prioriteringar vi gjorde och vad ni Partillebor hade kunnat få om vi styrt.

Vi socialdemokrater satsar på Partilles kommuninvånare och personalen i kommunen genom att höja nämndernas budgetar med 6,6 procent. De högst prioriterade områdena är skola, vård och omsorg samt miljö och klimat.

Vad innebär då detta konkret? Jo, till exempel avsatte vi 48 miljoner kronor till utbildningsnämnden, det hade möjliggjort både fler pedagoger i skolan och förskolan, men även en kraftig satsning på elevhälsan. Med vår budget möjliggjorde vi även att alla skolor i kommunen skulle få bemannade skolbibliotek.

ANNONS

Äldreomsorgen och vår LSS-verksamhet skulle fått mer personal, som dessutom skulle jobba heltid. Detta som ett steg i att stärka heltidsresan för personalen, och därigenom öka kontinuitet och kvalitet i verksamheten.

Vi ville göra det enklare att göra rätt för miljön och klimatet. Därför ökade vi budgeten för utbyggnad av gång- och cykelvägar med 60 procent, ville införa gröna bygglov och sänkte avgiften för färdtjänst. Vi behåller även seniorkorten från 65 år i vår budget och erbjuder våra ungdomar sommarbusskort.

Utöver allt detta ville vi även satsa på fler sommarjobb för unga. 130 fler unga hade fått sommarjobb med vår budget. Vi ville även kraftigt sänka avgifterna till kulturskolan och höja föreningsbidragen.

Dessa satsningar är möjliga med omprioriteringar och en tillfällig skattehöjning på 20 öre under dessa svåra ekonomiska tider då vi inte får tillräckligt ekonomiskt stöd från regeringen och SD. Skattehöjningen innebär 60 kr mer i månaden för den som har 30 000 kr i lön.

Vi kommer fortsätta driva våra socialdemokratiska frågor.

Thorbjörn Carlsson

oppositionsråd, socialdemokraterna

LÄS MER:Alliansens budget klubbad i Partille: ”Ger stora tillskott”

LÄS MER:Det satsar partierna på – i Partilles kommunbudget

LÄS MER:Satsning på pendeltågstrafiken istället för nedläggning

ANNONS