Alliansens budget klubbad i Partille: ”Ger stora tillskott”

Under onsdagen klubbades den borgerliga alliansens kommunbudget i Partille igenom.
Budgeten fick stöd av Sverigedemokraterna, som har en valteknisk samverkan med de styrande partierna.
– Det känns bra att vi tillsammans tar ansvar för det vi enats om i vår valtekniska samverkan, säger SD:s gruppledare Timothy Tréville.

ANNONS
|

Onsdagen den 7 maj sammanträdde kommunfullmäktige i Partille för att besluta om vilken budget som ska gälla för nästkommande år.

Efter en närmare fyra timmar lång debatt klubbades Moderaternas, Liberalernas och Kristdemokraternas budget igenom. De tre partierna som kallar sig för ”Borgerlig allians” är de styrande partierna i kommunen och har en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna, som stöttade budgeten.

Samtliga partier är nöjda med utfallet.

– Ett enat borgerligt styre lägger en budget som både ger stora tillskott till verksamheterna, där utbildningsnämnden får mest samtidigt som vi tar långsiktigt ekonomiskt ansvar. Mot detta ställdes en splittrad opposition som bara är överens om att höja skatten och att ta bort de marginaler som finns för oförutsedda händelser, detta i en tid som är mer osäker än någonsin säger kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

ANNONS

KD hyllar Partillemodellen

Kristdemokraterna lyfter fram den så kallade Partillemodellen.

– Partille lyckas trots det ekonomiska läget i omvärlden både hantera de betydande kostnadsökningar kommuner drabbas av generellt och fortsätta med Partillemodellens tvåprocentiga uppräkning av kommunbudgeten. Dessutom får flera av de frågor som vi prioriterar extra tillskott i kommunens budget, bland annat skola och väghållning. Vi är på det hela taget nöjda, säger Anders Midby, gruppledare för Kristdemokraterna.

Liberalerna är nöjda med att man lyckats undvika skattehöjningar.

– Totalt utökar vi utbildningsnämndens ram med 71,2 miljoner kronor varav vi gör ett generellt ramtillskott på 28 miljoner till skolan, där minst 10 miljoner ska gå till förstärkning inom förskolan.Det känns också väldigt bra att vi undviker en skattehöjning, som ju främst drabbar de av våra kommuninnevånare med sämst marginaler, säger Erik Edlund, gruppledare för Liberalerna.

SD nöjda över att man enats

Sverigedemokraterna är glada över att allianspartierna tar ansvar för överenskommelsen med deras parti.

– Det känns bra att vi tillsammans tar ansvar för det vi enats om i vår valtekniska samverkan, exempelvis att förbättra miljön i skolornas matsalar och att man ska fokusera mer på kunskapsmål, studiero och trygghet i skolan. Även vikten av att ge förutsättningar för en bra arbetsmiljö med värdig och trygg äldreomsorg, säger Timothy Tréville gruppledare Sverigedemokraterna.

LÄS MER:Centern i Partille går i opposition: ”Otänkbart med Sverigedemokraterna”

LÄS MER:Skatten höjs inte i VGR – trots att V får makten

LÄS MER:Så ska nya gruppledaren styra Sverigedemokraterna i Partille

ANNONS