Ungdomsambassadörer arrangerar egen fotbollsturnering

Inom ramen för miljonprojektet Hållbart Partille anordnades under tisdagen en välbesökt fotbollsturnering av projektets 15 nya ungdomsambassadörer. Två av dem är Jasmine Osman och Hanny Saab.
– Det känns bra att kunna vara med och bidra.

ANNONS

Det var i januari som kommunens nya satsning Hållbart Partille drog i gång. Projektet är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen och social- och arbetsförvaltningen med huvudsyftet att stötta ungdomar, förhindra att de hamnar snett, och guida de som har tagit ett felsteg.

En viktig del av projektet är det så kallade områdesteamet, lett av Rabi Shabo, som själv har erfarenhet som fritidsledare sedan tidigare. Områdesteamets plan är att anordna olika aktiviteter för ungdomarna i kommunen där de på sin fritid får möjlighet att utforska vad de gillar och är bra på.

För att hitta vilka aktiviteter de ska satsa på valde områdesteamet därför att anlita de främsta experterna på vad ungdomar gillar – ungdomarna själva.

– Vi kallar dem för ungdomsambassadörer. Just nu har vi 15 stycken men vi har ingen begränsning för hur många det kan bli. Det viktigaste är att man jobbar sig in i uppdraget och blir en förebild för andra unga i Partille, säger Rabi Shabo.

Det var efter samtal med dem som områdesteamet fick upp ögonen för att det fanns en efterfrågan på att anordna en fotbollsturnering.

”Man kan typ hänga i Allum – men det vill man inte”

Två av ungdomsambassadörerna är Jasmine Osman, 16 år och Hanny Al Saab, 15 år. Hanny Saab fick höra om satsningen tack vare att han hade en praktikplats på en skola i kommunen. En av fritidsledarna tog där kontakt med honom och frågade om han skulle vilja engagera sig. Svaret blev tveklöst ja.

– Det kändes bra, projektet har ett bra motiv med att ge alternativ till aktiviteter för unga i Partille, säger han.

Jasmine Osman fick också höra om projektet genom en fritidsledare och kände att det skulle vara kul. Hon är själv uppvuxen i ett av satsningens tre fokusområden, Oluff Nilsson, och vet att det finns en hunger bland unga att ha något att göra på fritiden efter skolan.

– För de små finns det lekplatser och sånt men för oss som är lite äldre är det svårare. Man kan typ hänga i Allum, men det vill man inte, säger hon.

Hon beskriver tiden efter skolan innan satsningen drog i gång som ett stort hål.

– Utanför hemmet fanns det inget att göra. Det kändes tomt när skolan var slut. Nu känns det därför viktigt att hjälpa till att hitta aktiviteter som ungdomarna ska gilla. Som ungdomar vet vi vad ungdomar vill ha, säger hon.

Men betonar samtidigt att alla inte vill ha samma saker. Därför är en variation betydelsefull.

Många vill ha något att göra

De andra fokusområdena för projektet, förutom Oluff Nilsson är Skulltorp och Björndammen, vilka beskrivits av kommunen som områden där de boende upplever en otrygghet. För att utveckla dessa områden, som inte är i nivå med utsatta områden i Göteborg men där utvecklingen pekar ditåt, satsas därför extra på social hållbarhet och trygghet.

Jasmine Osman upplever däremot inte uppväxten i Oluff Nilsson som särskilt problematisk.

– Jag tycker inte att det är det, det bor många familjer där som gillar att umgås. Om någon är ute och grillar är det många som hakar på. På samma sätt tror jag det blir om man arrangerar en fotbolls- eller basebollturnering. Det finns många som vill ha något att göra där, säger hon.

”Vet att många vill spela fotboll”

Genom Jasmines och Hannys expertis, och de övriga ungdomsambassadörernas, kunde de tillsammans med områdesteamet komma fram till hur tisdagens stora fotbollsturnering skulle gå till.

– Vi fick styra om vi ville ha en turnering, hur vi ville ha den till vilken tid den borde vara. Vi vet att många vill spela fotboll, säger Jasmine Osman.

Och det visade sig också att de hade rätt. Under tisdagen fylldes Partille Arenas A-hall av en mängd ungdomar från många olika skolor runt om i kommunen.

Enligt projektledaren Rabi Shabo hade arrangemanget varit långt i från så lyckat som det blev, om det inte var för ungdomsambassadörerna.

– Utan dem hade det helt klart inte varit så många här, säger han.

Dagens turnering avslutades sedan med gratis bio för alla som deltagit. Och vilken filmen som kom att visas på Kulturums stora skärm var självklart – ”Jag är Zlatan”.

Bild: Sara Höglund

LÄS MER:Succén Spelets hus växer

LÄS MER:Här finns de bästa skolorna i Partille – enligt eleverna i årskurs 2

LÄS MER:Här erbjuds unga HBTQi-personer en mötesplats

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS