Unga i Partille mår dåligt: ”De måste få vara med och bestämma över sitt liv”

Ungdomar i Partille mår allt sämre och det skiljer mycket mellan boendeområdena. Det visar 2020 års Lupp-undersökning där 372 åttondeklassare fått svara.
– Det bekräftar det vi redan vet och som all annan välfärdsstatistik visar. Nu måste vi vuxna bli bättre på att lyssna och kommunen sätta fokus på riktade områden, säger kommunens folkhälsostrateg Maria Svensson.

ANNONS
|

LÄS MER:Respekt är ledordet – på prisbelönta fritidsgården

Den årliga Lupp-enkäten ”syftar till att öka kunskapen om ungas livssituation för att utveckla dialogen mellan kommunens beslutsfattare och unga” och sent i våras kom resultatet för år 2020. 372 åttondeklassare i Partille kommun fick svara på frågor om hälsa, politik och samhälle, trygghet, skolan, fritid, arbete och framtid och resultaten är nedslående. Aldrig tidigare har ungdomarna i både Göteborgsregionen och Partille mått så dåligt som nu och enligt Maria Svensson, folkhälsostrateg i kommunen, så är siffrorna inte förvånande. Inte heller de att det skiljer mycket i mående beroende på var i kommunen du bor är något hon förundras över.

ANNONS

– Alla undersökningar om välfärd visar på just denna segregation. Allt hänger ihop. Med högre grad av utbildning följer bättre hälsa och framtidstro, säger hon.

LÄS MER:Hemliga intressenterna – som kan rädda Kniven från rivning

Stor skillnad på var i kommunen du bor

Ett par av statistikbilderna finns att studera i bildspelet ovan men förenklat kan de sammanfattas med att unga i centrala och norra Partille mår sämre och är otryggare än de i Sävedalen och Öjersjö. Framtidstron är mindre och fritidssysselsättningarna inte lika många.

– Vi får inte blunda för att det ser ut så här, stigmatiseringen av de områden där unga mår sämre finns redan så det är bara för oss att ta oss an utmaningen, säger Maria Svensson.

Hon vill nu att kommunen hittar nya former för ungdomsdelaktighet, sommarjobbet för Manne Laurin och fem andra som går att läsa om i artikeln intill är ett bra sätt att engagera de unga att själva ta tag i sina problem. En annan idé kan vara att ha unga som kommunikatörer i kommunen under en vecka och låta dem lyfta de problem de ser.

– Det är otroligt viktigt att de unga känner att de kan vara med och påverka sitt eget liv där de befinner sig och att det inte är någon annan som bestämt åt dem.

LÄS MER:Västtrafik ändrar tidtabellen – färre avgångar

Lupp – det betyder det

LUPP är en enkät för kommuner och regioner som vill få kunskap om hur unga har det, hur de mår och vad de tycker om att leva på sin bostadsort. I år genomförs LUPP i ett femtiotal kommuner och tre regioner. Den utförs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Resultatet för 2020 års undersökning i Partille där 372 elever i årskurs 8 svarade finns att läsa HÄR.

Tjejerna mår sämre än killarna

Lupp-resultatet gör också tydligt att tjejers mående och trygghet är klart lägre än killars, något som Maria Svensson ser som en jämställdhetsfråga där alla verksamheter inom kommunen behöver ta till sig av kunskaper och ta ansvar för att tjejernas problem inte hamnar i skymundan.

Kort sagt handlar det om att verkligen börja ta de ungas problem på allvar och verkligen hitta sätt att lämna många traditionella arbetssätt där de unga själva sällan fått vara del av processen.

– Det är lätt att göra som vi alltid gjort, det är behagligt att vara där det känns tryggt. Traditioner tar tid att ändra men när vi väl har börjat lyfta på locket så är det bara att fortsätta jobba, säger Maria Svensson.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS