Stort intresse för vaccin när fästingbussen besöker Partille

Många passar på att vaccinera sig mot TBE när fästingbussen åter är på besök i Partille. Under de senaste åren har förekomsten av det fästingburna viruset ökat på västkusten, och eftersom sjukdomen saknar botemedel vill allt fler ta vaccinet.
– TBE är en svår sjukdom som påverkar hjärnan och man riskerar att få bestående skador, säger Annika Rosén, sjuksköterska och vaccinatör.

ANNONS
|

Under de senaste åren har Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen varnat för en dramatisk ökning av antalet TBE-fall längs västkusten jämfört med tidigare år. Bara mellan år 2020 till 2021 fördubblades antalet fall och spridningsutvecklingen i området beskrevs i fjol som ”exceptionell”.

Sjukdomen har sedan tidigare varit mer vanligt förekommande längs östkusten och i baltländerna, men har med tiden tagit sig vidare till nya platser i landet. Nu klassas VG-regionen som en riskzon.

En av orsakerna till att viruset fått fäste även här på västkusten är enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att befolkningen inte är vaccinerad i lika stor utsträckning som i andra delar av landet. Regionen gick därför under förra året ut med en uppmaning till de som rör sig ute i naturen om att vaccinera sig.

ANNONS

Något som bland annat Annika Rosén, sjuksköterska och vaccinatör på fästingbussen märker av. Sedan i mars står de varje söndag mellan 11-17 utanför Blomsterlandet i Partille och tar emot de som önskar få första, andra eller tredje dosen vaccin.

– Vi har haft många som velat komma in och få sin första dos. Sen brukar vi skicka ut en påminnelse på sms när det är dags för nästa igen. Det kan annars vara lätt att glömma, säger hon.

”Finns inget botemedel”

Vaccinationen består i huvudsak av tre doser som tas med olika intervaller. Sedan efter tredje dosen krävs en påfyllnadsdos efter tre år och sedan ungefär vart femte år livet ut för att skyddet ska behållas intakt.

Ända fram tills i november kommer bussen återvända varje vecka till Partille för att täcka upp under fästingsäsongen.

– TBE är en svår virussjukdom som påverkar hjärnan. Får man den finns inget botemedel i dag och man riskerar att få bestående skador, säger Annika Rosén.

Viruset sprids genom fästingbett, vilket avslöjas av namnet TBE, som står för "tick-borne encephalitis", alltså ”fästingburen hjärninflammation”. På vårdguiden 1177 går det att läsa att de flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Symtomen kommer oftast fyra–tio dagar efter tillfället då man smittades, men det kan dröja upp till en månad. Trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk är vanliga bland de första symtomen. Barn blir oftast lindrigt sjuka.

Gratis vaccin för barn och unga utreds

Det finns som sagt ingen behandling mot sjukdomen, men vaccin ger ett bra skydd och de som haft TBE kan inte få sjukdomen igen.

Under 2021 registrerades 546 nya fall av TBE i Sverige, den högsta siffran någonsin.

– Vaccinet ger ett bra skydd. Om du tar första dosen nu och andra om någon månad så får du ett visst skydd under de kommande sommarmånaderna. Sen efter tredje dosen har man sin grundvaccination klar, säger Annika Rosén.

Varje dos kan kosta mellan 300 och ca 450 kronor, något lägre för barn. En kostnad som kan vara tung att bära för en stor familj. Just nu utreds frågan om vaccinationen ska bli kostnadsfri för barn och unga i VG-regionen efter ett beslut från regionfullmäktige i höstas.

Undvik fästingarna – mörka kläder bättre än ljusa

Fästingar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt. Eftersom fästingarna ofta tar ganska lång tid på sig att välja ett bettställe är det viktigt att kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort fästingar.

Hos barn sätter sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet. Barn under sju år som smittas av TBE blir oftast lindrigt sjuka, men ett fåtal får allvarligare symtom.

Är du ute där fästingar finns så ha stövlar, långbyxor och långärmad tröja.

Ha mörka kläder på dig. De drar till sig färre fästingar än ljusa kläder. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök se till att hela fästingen följer med.

Kontrollera huden där du blev biten. Om en påtaglig rodnad uppträder inom några veckor eller om du till exempel får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk på annat sätt, bör du söka läkare.

Källa: VGR och Folkhälsomyndigheten

LÄS MER:Förslaget: Gratis TBE-vaccin i hela Västra Götaland

LÄS MER:Dramatisk ökning av TBE i Västra Götaland

LÄS MER:VGR: Alla som vistas i naturen bör vaccinera sig mot TBE

LÄS MER:Nu besöker den mobila fästingbussen Partille

ANNONS