I regionen steg antalet fall av TBE från 53, år 2020, till 108, år 2021.
I regionen steg antalet fall av TBE från 53, år 2020, till 108, år 2021. Bild: Lisa Thanner

Fästingsäsongen är inte över: ”Bra att vaccinera sig nu”

Sedan i våras klassas hela Västra Götaland som en riskzon för den fästingburna sjukdomen TBE, och på grund av det milda vädret är faran inte över. Senaste fallet var i november.
– Fästingar trivs om det är över 5 grader, det gör att de är vakna fortfarande, säger Petter Malmström, smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Det är november, men det milda vädret gör att fästingar fortfarande är aktiva.

– Vi rekommenderar alla som vistas i skog och mark att vaccinera sig mot TBE. Det är bra att börja nu, då är man skyddad till nästa säsong, säger Petter Malmström, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Hittills i år är det 76 fall av TBE, som är en fästingburen sjukdom som orsakar hjärninflammationen, inrapporterade i regionen. Senaste fallet från i år är i början av november. Sedan kan det finnas fall som inte nått sjukvården.

– Alla blir inte lika sjuka och uppsöker sjukvård. Men det är en allvarlig sjukdom. Det klassiska är att det är två faser i sjukdomsförloppet. Först får man influensasymtom. Och sedan blir man bättre, för att sedan bli sjuk igen. Då kan du få hjärninflammation, det kan leda till hög feber, kramper, förvirring och förlamning. Och vi har inget botemedel för detta.

ANNONS
Petter Malmström, smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Petter Malmström, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Pressbild

TBE-fallen är spridda över regionen

Förra året var ett rekordår, både i Västra Götaland och i Sverige. I regionen steg antalet fall av TBE från 53, år 2020, till 108, år 2021.

– Det är numera spritt över regionen, och det är ju därför vi rekommenderar vaccination. Antalet fästingar ökar på grund av ett mer gynnsamt klimat. Man får tänka på att även i sin trädgård kan man bli smittad.

Borde vaccinet vara gratis för att fler ska vaccinera sig?

– Det är upp till politikerna att besluta det.

LÄS MER:Här är de vanligaste sommarskadorna i Partille

LÄS MER:TBE-vaccinet kan bli gratis: ”Behöver ses över”

LÄS MER:Nu besöker den mobila fästingbussen Partille

ANNONS