I sommar lockar kommunen med gratisbussar till Jonsereds Trädgårdar. Allt för att få besökare att ställa bilen.
I sommar lockar kommunen med gratisbussar till Jonsereds Trädgårdar. Allt för att få besökare att ställa bilen. Bild: Partille kommun

Så ska biltrafiken till Jonsereds Trädgårdar minskas

Betalparkering, P-värd och nu gratis shuttlebuss. Kommunen sätter in fler åtgärder för att minska trafiken mellan Jonsereds Fabriker och Jonsereds Trädgårdar i sommar.
– Vi lånar skolbuss och chaufför, säger Kristina Svensson, förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

ANNONS
|

Vägen från Jonsereds Fabriker upp till Herrgården och Jonsereds Trädgårdar är egentligen inte gjord för att hantera den mängd trafik som trädgårdarnas popularitet innebär. Därför har kommunen bestämt sig för att göra allt för att minska den. Inte genom förbud utan snarare att erbjuda alternativ.

– Vi kan inte förbjuda någon att köra, bara vädja om att inte göra det, säger kommunen i den information som går ut till den som tillsatts att vara P-värd nere vid fabrikerna.

Djurlivet störs

Förra året infördes just P-värdar för att ta emot bilister och be dem att inte köra hela vägen upp. Som argument finns att vägen är för trång för möten, att trafikstockning innebär problem för räddningstjänst att ta sig fram och att vägen är kantad av kulturminnesmärkta murar där ödlor, ormar och allehanda småkryp bor.

ANNONS

– Varje gång bilar möts i höjd med murarna och kör ut i vägrenen så rubbas murarna något och djurlivet störs.

Lånar skolbuss

Men kanske framförallt rekommenderas alla bilister att ställa ifrån sig sitt fordon och använda sig av sina apostlahästar. Om du är någorlunda pigg och frisk i benen är det en härlig promenad i naturen.

Om du trots allt inte orkar ta dig fram till fots så kommer kommunen, som en nyhet, att vid vissa evenemang i sommar erbjuda gratis shuttlebuss från parkeringen vid fabrikerna till Jonsereds Trädgårdar.

– Då lånar vi in Utbildningsförvaltningens skolbuss och chaufför och kör fram och tillbaka, säger Kristina Svensson och berättar att förra årets satsning på gratisbussar från Partille centrum via Kvastekulla och vidare till Jonsereds Trädgårdar kommer att fortsätta också i år.

– Det är en service för framförallt de äldre som också vill ha möjlighet att njuta av trädgårdarna och sköta om gravplatser på Kvastekulla.

Bussarna går fredagar från 6 maj till 2 september och utgår från Kulturums baksida som vetter mot Säveån. Fullt turschema finns här.

LÄS MER:Närmare 200 bostäder vid Jonsereds fabriker planeras

LÄS MER:Här demonstrerar sköterskorna: ”En sista chans”

LÄS MER:Programmet klart för ”Sveriges mysigaste sommarscen”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS