Här demonstrerar sköterskorna: ”En sista chans”

Ett 30-tal sköterskor samlades på Kyrktorget för att demonstrera. Mot neddragningar, det nya schemat och kompetensflykt.
– Vi har varit på en massa möten men inte fått gehör så detta är vår sista chans, säger Monika Schultzi från Jonsered.

ANNONS
|

Partille Tidning har i ett antal artiklar belyst sköterskornas kamp för att få till bättre villkor och framförallt ändra det schema som införts av kommunen och som kallas ”hälsoschema”. På tisdagkvällen vid 17.30 samlades många av de upprörda sköterskorna på Kyrktorget för att demonstrera. Med sig hade de plakat med texter som ”Hälsoschema = Slavschema”, ”Demokrati på jobbet”, ”Nej till 9 timmar natt, gör om gör rätt” och ”Bryt tystnaden på jobbet”.

Vill ha 10-timmarsnätter tillbaka

Monika Schultzi och Cecilia Lundström är två av de som valt att ta vara på sin medborgerliga rätt att demonstrera och de är besvikna på att det ska behöva gå så här långt. De båda jobbar natt och har menar att de i och med ”hälsoschemat” fått en väsentligt mycket sämre arbetsmiljö.

ANNONS

– Vi vill ha 10-timmarsnätter tillbaka, eller allra helst 11 men 10 har de avtalat i Göteborg, säger Monika Schultzi som berättar att väldigt många sagt upp sig från sin tjänst för att det nya schemat är för slitigt.

– Politikerna säger att vi måste vänta och se så kommer det att bli bra, men vi har jobbat med detta schema i ett och ett halvt år och har facit på att det inte funkar, säger Cecilia Lundström.

En sista chans

De menar att det nya schemat ger alltför dålig återhämtning och fler nätter för de som jobbar natt och att bland annat detta är anledningen till att så många flyr Partille kommuns verksamheter.

– Vi har haft möten med både chefer och politiker men inte fått någon förståelse så demonstrationen i kväll är som en sista chans, säger Monika Schultzi.

I Kommunhuset hålls under tisdagen Kommunfullmäktige, dit demonstrationståget planerar att ta sig.

LÄS MER:Lena sågar det nya vårdschemat – hennes mamma drabbas av turbulensen

LÄS MER:Fackets uppmaning: ”Prata med dina chefer om schemat”

LÄS MER:Partilles politiker försvarar nya schemat – trots protesterna

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS