Butikschefen Mattias Johansson berättar om det populäraste påskgodiset.
Butikschefen Mattias Johansson berättar om det populäraste påskgodiset. Bild: Coop Partille

Så mycket godis äter Partilleborna i påsk

Årets näst största handelshelg är här och matbutikerna rustar för stor försäljning av godis, ägg och lax.
– Vi behöver sätta flera man på att fylla på godiset flera gånger om dagen, säger Mattias Johansson, butikschef på Coop i Partille.

ANNONS
|

Under påsken ökar försäljningen markant inom dagligvaruhandeln och på Coop i Partille har det redan visat sig på försäljningssiffrorna.

– Försäljningen har redan gått upp med 50 procent om man jämför med måndag till torsdag en vanlig vecka, säger butikschefen Mattias Johansson.

Butiken behöver stötta upp bemanningen med extra personal under hela påskhelgen för att klara av trycket.

Även Ica Maxi i Allum är redo för en storhelg i butiken.

– Påsk är ju en väldigt matig helg och det är helt fantastiskt. Det är så roligt att känna den goa stämningen i butiken, säger butiksägaren Thomas Strindeborn.

”Över ett ton godis”

En vanlig vecka ligger försäljningen av lösgodis hos Coop på cirka 120 kilo. Inför påskhelgen köps det betydligt mer sötsaker.

ANNONS

– Mellan måndag och torsdag denna vecka har vi sålt över 1,1 ton lösgodis, säger Mattias Johansson.

– Vi behöver sätta flera man på att fylla på hela tiden så det inte tar slut.

Populärast bland godiset är den klassiska påskkonfektyr som säljs specifikt under påskhelgen.

– Dragerade ägg, mandelägg, marsipanägg och chokladägg. Ja, alla former av godisägg verkar går hem hos alla.

Ökar gör även försäljningen av vanlig ägg inför påskhelgen.

– Vi har redan sålt 40 procent fler ägg än en vanlig vecka.

Butiksägaren Thomas Strindeborn är glad över den härliga påskstämningen på Ica Maxi i Allum.
Butiksägaren Thomas Strindeborn är glad över den härliga påskstämningen på Ica Maxi i Allum. Bild: Alfred Dikalow

Dyrare påskmat i år

Priserna på livsmedel har skjutit i höjden och många av påskbordets delikatesser är drabbade. Enligt SCB kan laxen bli det dyraste på påskbordet i år.

– Man märker av att kunderna tänker efter lite extra när det kommer till sina inköp. Man ser att ekonomin kan vara ansträngd på grund av andra utgifter så många tänker nog till innan de handlar nu, säger Mattias Johansson.

På Ica Maxi i Allum tycks kunderna ha förståelse för prisökningarna.

– Folk är medvetna om att situationen ser ut som den gör. Priserna på mat, drivmedel och el går upp och människor förstår att bonden behöver mer betalt då. Jag kan inte påstå att vi känner av prisökningarna alls, säger Thomas Strindeborn, butiksägare Ica Maxi Allum.

Även kaffe och tomater har ökat i pris, varorna har blivit nästan 30 procent dyrare i jämförelse med förra året, enligt SCB.

”Skillnad från i fjol”

Påsken förra året såg annorlunda ut i och med pandemin men i år verkar människor fira ihop med sina nära och kära igen.

– Vi har kanske lite färre kunder men de som handlar handlar i större mängd. Det kan tyda på att fler firar ihop i större sällskap till skillnad från i fjol, säger Mattias Johansson, butikschef på Coop.

Ica Maxis butiksägare är glad att se så många människor i butiken planera inför sina påskfiranden.

– Folk har varit så trötta på pandemin och nu är alla glada och pigga igen. Matglädjen är fantastisk rolig att se, säger Thomas Strindeborn.

LÄS MER:Påsklovsös på Xtream – Partilles nya ”fritidsgård”

LÄS MER:Högt tryck på vägarna väntas – viktiga råden inför påsken

LÄS MER:Klart och soligt under påsk

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS