Två barn springer på en utomhus idrottsbana.
Partille kommun är topp åtta i Sverige när det gäller idrottstillfällen för barn och ungdomar. Bild: Jonas Rindefjell

Partillebarn på topplistan – idrottar mest i väst

Rörlighet, gemenskap och träning är något som Partilles barn och ungdomar är vana vid. När det gäller idrottstillfällen visar det sig att Partille är bäst i väst och topp åtta i Sverige.

ANNONS
|

Kommunens hjärta bultar lite extra för idrottsverksamheten just nu. Partille ligger topp åtta i landet, och är bäst i Västsverige, när det gäller deltagartillfällen i idrottsföreningar för barn och ungdomar, enligt statistik från databasen Kolada där Sveriges kommuner kan jämföra sig på en rad olika områden.

Att Partilleungdomar är duktiga på att röra på sig är inte något nytt. Kommunen har legat högt upp i rankningen under lång tid och det här var en bidragande orsak till att Partille fick utmärkelsen som Sveriges bästa idrottsstad 2019. Sandra Cronehag, föreningskonsulent för kultur- och fritidsförvaltningen, är inte förvånad över de ihållande goda siffrorna.

ANNONS

– Partille har ett rikt föreningsliv som sysselsätter många barn och unga. Föreningarna har goda förutsättningar för att bedriva sin verksamhet och är duktiga på att registrera sina sammankomster.

LÄS MER:Idrottsföreningar bidrar till en renare kommun

Pandemins käftsmäll

År 2020 kom pandemin som en käftsmäll och många verksamheter har fortfarande blåmärken efter det turbulenta året. Först efter årsskiftet kommer det visas hur mycket pandemin har påverkat siffrorna lokalt. Många föreningar såsom barn- och ungdomsidrotten uttrycker sin oro över antalet unga som slutat idrotta som följd av pandemin. Sandra Cronehag berättar hur Partilles idrottare reagerade.

– De som redan var på väg bort från idrotten försvann ganska fort när pandemin och nedstängningen kom, de blir svåra att rekrytera tillbaka.

Men trots samhällets nedstängning var det fortsatt skuttande och springande från barnen i Partille. Kommunens idrottsföreningar upplevde inte svårigheterna som pandemin medfört. Tvärtom upplevs inte föreningarna så extremt hårt drabbade.

– De har varit oerhört duktiga på att ställa om, säger Sandra Cronehag.

LÄS MER:Uttjänt gräsplan är en risk för barn och unga hos Jonsereds IF

Vikten av att träna

Pandemin orsakade enorma utmaningar för barn och unga vilket ökade den psykiska ohälsan kraftigt. Riksidrottsförbundet påpekar vikten av träning och hur det motverkar depression och andra psykiska sjukdomar. Partille kommun har jobbat stenhårt med att uppmuntra barn och unga till att delta i idrottssammanhang. I somras ordnades gratis sommaraktiviteter för barn och unga som ett sätt att sysselsätta och skapa meningsfullhet.

– Vi vet och ser ju att den psykiska ohälsan har ökat kraftigt i och med pandemin, så det finns ett jobb att göra.

LÄS MER:Öjersjövallen bjöd på fotbollsfest i strålande solsken

Kultur- och fritidsförvaltningen i Partille arbetar med en undersökning för att se hur pandemin har påverkat föreningarna i kommunen. Samma undersökning görs i flera av kommunerna i Göteborgsregionen för att få en samlad bild av läget.

– Det har varit tuffare för de som har stora arrangemang med ett stort ekonomiskt tapp. Sen har kampsporterna drabbats extra hårt, men vi har också exempel på där medlemmar har ökat, som i golfen och tennisen, berättar Sandra Cronehag.

Antal deltagartillfällen för idrottsföreningar (i åldern 7-20 år) under året/dividerat med antal invånare (7-20 år). Varje idrottssammankomst måste vara godkänd av Riksidrottsförbundet för att kunna räknas som ett giltigt deltagartillfälle. Idrottsföreningar måste även söka LOK-stöd (statligt lokalt aktivitetsstöd), vilket ges till aktiviteter för pojkar och flickor från 7-20 år. En sammankomst räknas som en ledarledd gruppaktivitet som riktas mot föreningens idrottsliga verksamhet.

Partille sticker ut i rankingen med 48 deltagartillfällen för pojkar och 43 deltagartillfällen för flickor. Det ska jämföras med rikssnittet som ligger på 37 för pojkar och 27 för kvinnor. Siffrorna är från 2019. Efter årsskiftet kommer nya jämförelsesiffror som kan berätta hur hårt pandemin har slagit mot barn och ungdomars idrottsaktiviteter.

Källa: Riksidrottsförbundet/Kolada

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS