Uttjänt gräsplan är en risk för barn och unga hos Jonsereds IF

Klubben i svart och gult firar 100 år och har nyligen släppt en bok som en del i firandet. Ungdomsverksamheten växer och man satsar allt mer på tjejer. Men klubben har under flera år blivit lovade en ny konstgräsplan utan att se till någon. Den nuvarande är i alltför dåligt skick och risken för skador finns.
– Alla som besöker oss och även förbundet och domarna är ju bedrövade, konstaterar Peter Eriksson som är ordförande i klubben.

ANNONS
|

I helgen spelade fotbollsklubben Jonsereds IF den sista av två kvalmatcher mot Väster IF från Önnered.

– Vi har gjort det vi har kunnat och ligger på väldigt mycket plus, säger en stolt ordförande efter vinst med 2-1 för hemmalaget.

Peter Eriksson är ordförande i Jonsereds IF.
Peter Eriksson är ordförande i Jonsereds IF. Bild: Shamiram Demir

Jonsereds IF har chans att avancera från distriktsserien i division fyra till den nationella seriens division tre – en helt annan liga.

– Då blir motståndet större och kraftfullare. Man drar till sig mer uppmärksamhet och det blir kanske lite mer kul att spela och representera klubben, förklarar Peter Eriksson skillnaden.

Men hur det blir avgörs först om en månad.

ANNONS

LÄS MER:Partillefighters gör upp – under thaiboxningsgala i arenan

Dubbla barngrupper i dag mot tidigare år

I år fyllde klubben 100 år och man tryckte upp en bok lagom till firandet. JIF satsar och växer inom barnfotbollen. Tidigare var det kanske tio barn inom varje grupp, men nu kan det vara mer än det dubbla i de nystartade barngrupperna.

– Det är mun till mun bland de vuxna och då gör vi ett bra jobb inom organisationen. Vi har ett bra rykte helt enkelt, summerar Peter Eriksson.

Andra satsningar är utbildning av ledarna med fokus på att de ska trivas långsiktigt – vilket har gett resultat. Dessutom finns ett damlag sedan ett par år, även det en riktad satsning från klubbledningen. Men en sak går neråt. På senare år har klubben märkt av ett mindre föräldraengagemang till barnen för att stötta vid aktiviteter runt fotbollen.

LÄS MER:Elvis, 13, bytte ut lasersvärdet – mot floretten

– Tendensen har varit så att man vill betala sin medlemsavgift och sen lämna barnen för underhållning kan man säga. Men föreningslivet är inte så att vi bara vill ha pengar utan vi vill ha timmar och engagemang, som att stå i kiosken och vara med och rodda julmarknaden.

Varför är det inte så stort föräldraengagemang tror du?

– Jag tror att den yngre skaran föräldrar vill ha egentid, det tror jag det beror på.

Föräldrar kring 30-årsåldern vill inte själva avsätta tid på barnens aktiviteter på samma sätt som tidigare föräldragenerationer, menar Peter Eriksson.

– Vi har inte samma livspussel och prioriteringar tror jag.

Rickard: ”Alla får hjälpas åt och dra sitt strå till stacken”

Rickard Martinsson har två barn, åtta och tolv år, som spelar i klubben sedan flera år tillbaka. Han står i kiosken idag och brukar engagera sig mycket för klubben.

LÄS MER:Efter tvisten – padelbanorna växer så det knakar

– Alla får hjälpas åt och dra sitt strå till stacken.

Richard Martinsson med sonen Alexander åtta år som spelar i klubben sedanflera år tillbaka.
Richard Martinsson med sonen Alexander åtta år som spelar i klubben sedanflera år tillbaka. Bild: Shamiram Demir

Alla föräldrar är inte engagerade, vad beror det på tror du?

– Det förstår inte jag, för jag tycker det är roligt att följa barnens utveckling fån att de knappt kan röra en boll. Jag går på varenda match och tittar.

Uttjänt konstgräsplan måste bytas – utgör en säkerhetsrisk

En sak som bromsar utvecklingen av klubbens satsningar på unga är den 13 år gamla konstgräsplanen nedanför klubbens matchplan. Den har behövt bytas ut sedan flera år tillbaka. Partille kommun och Partillebo, som äger och förvaltar lokalerna, har lovat att ersätta planen med en ny sedan 2018. Men ännu har inget hänt. En del av förklaringen kan vara att planen ligger i ett naturskönt område som klassas som Natura 2000, strax intill Säveån. Det finns också en konstaterad skredrisk utifrån geologiska mätningar som har gjorts på området. Men att inget händer skadar klubbens tillväxt.

– Det är ett hinder för oss att fortsätta entusiasmera och ta hit unga och nån kanske tittar på en annan klubb och lämnar, förklarar Peter Eriksson.

Klubben har fått otaliga löften om en ny plan. Men tre år senare har ännu inget hänt.

– Det räcker att det regnar lite ihållande så går det inte att använda planen. Den har blivit för gammal och har inte underhållits så optimalt som man skulle kunna tycka.

Ojämn yta och hål på planen är tydliga

När man går runt på konstgräsplanen märks att det är en ojämn yta under. Det finns också en del hål här och var och en del skador har bokstavligen lappats på planen. Dessutom har mopeder som åkt runt på planen lämnat tydliga spår efter sig. Konstgräsplanen köptes in av klubben själva för cirka 13 år sedan för ett par miljoner kronor. Tio år anses vara en bra livslängd för en konstplan. I dag används den främst för barn- och ungdomsträningar samt matcher. Men det är riskfyllt.

– Vi har inga akuta skador registrerade de senaste säsongerna men däremot långtidsskador som hithörande till undermåligt konstgräs.

LÄS MER:Den oväntade effekten av pandemin – en ny världsstjärna?

Det handlar om skador i ljumsken, knä- och fotledsskador. De äldre ungdomarna och seniorer tränar med stor skaderisk och en del har fått avstå träningen och istället gå på rehab och gym för att inte skada sig under träningen. Dessutom har en del matcher matcher fått flyttas till Kviberg eftersom kvaliteten inte håller vid dåligt väder.

– Vattnet dräneras inte undan och det blir pölar på den när det regnar en del, så den är farlig, lägger Peter Eriksson till.

Kuriosa om Jonsereds IF

År 1921 bildas Jonsereds IF av Emil Clemetson och Magnus Arwidsson. Det blev en sammanslagning av de två idrottsföreningar som fanns i Jonsered vid tiden nämligen Jonserds Bollklubb och Bokedalens Idrottsförening. klubben indelades i två sektioner– en inom fotboll och en för allmän idrott.

1932-1933 Blev JIF 2:a i division 2 västra, den nästa högsta serien för den tiden. Det är också klubbens bästa placerign genom tiderna. Ett par spelare stack ut vid den här tiden. Douglas ”Doan” Krook kalaldes för ”världens bästa ack” och värvades senare till Gais och vann vann SM med klubben 1922. Även thorsten Svensson var ens tor talang från Jonsered. Han värvades 1920 till IFK, gick sedan vidare till Gais och vann Allsvenskan 1925 och 1927.

Andra stora spelare genom tiderna är Torbjörn Nilsson, som var spelare i klubben och senare blev både spelare och tränare för det blåvita IFK Göteborg. Flera andra spelare blev också landslagsspelare genom åren, däribland Reino Börjesson, Erik Hjelm, Thomas ”Polletten”Larsson och John Olsson.

Källa: Boken ”Jonsereds IF 100 år”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i Appstore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS