Partille tappar i Regionernas kamp: ”Ändå ett bra resultat”

Från plats 6 till 21, Partille sjunker i ranking bland Sveriges kommuner. I alla fall när det gäller ”robusthet”.
– Partille växer inte som önskat men är ändå väldigt robust, säger Mattias Frithiof på WSP som ligger bakom rapporten Regionernas kamp.

ANNONS
|

I Regionernas Kamp rankas Sveriges 290 kommuner utifrån en mängd parametrar, till exempel utbildningsnivå och arbetsmarknad. Det visar hur rustad kommunen är för framtiden och yttre förändring. Robusta kommuner kan enklare hantera utmaningar, och i en tid av kriser (allt från klimatkris till pandemi och ekonomiska kriser) har robusta kommuner högre motståndskraft och anpassningsförmåga.

– Vi på WSP jobbar med samhällsutveckling och saknade ett sätt att jämföra kommuner i det lite större perspektivet, därför startade vi Regionernas kamp. Tanken är att materialet ska användas av kommuner för att se och lära av de som rankas bäst, säger Mathias Frithiof på WSP.

ANNONS

Bra även för ”gemene man”

Men även den så kallade ”gemene man” kan, om den sätter sig in i materialet, ha nytta av rankingen.

– Låt säga att du ska flytta någonstans, då kan det vara läge att kolla: Vart flyttar folk? Hur bra är min tänkta destination på att utbilda barn? Hur stor andel är under 55? Det är viktiga frågor att få svar på. Kräver en del jobb att läsa och förstå men det är inte rocket science direkt.

Bra resultat trots tapp

I 2021 års mätning hamnade Partille på plats 6 och i årets, som presenteras idag, har man tappat 15 platser och hamnar på plats 21. Ett tapp i robusthet som sannolikt handlar om att inflyttningen till Partille kommun stannat av de senaste åren. Men enligt Mathias Frithiof är Partilles resultat fortfarande mycket gott och de 15 platserna nedåt på listan inget som ska tas alltför allvarligt på.

– Det är ett väldigt robust resultat. Partille tillhör kategorin ”Pendlingskommun nära storstad” där väldigt många rankas högt. Mölndal och Härryda ligger före i Västra Götaland, men sedan kommer Partille. Dessa kommuner har en rad strukturella förutsättningar: De är en attraktiv plats för en viss sorts invånare. Fin boendemiljö med nära access till storstadens arbetsmarknad. De som bor där är välutbildade, har trygga och stabila jobb och en god livssituation.

Sveriges mest robusta kommuner 2022

1. Nacka

2. Täby

3. Solna

3. Österåker

5. Vellinge

5. Härryda

7. Sundbyberg

7. Mölndal

7. Kungsbacka

10. Staffanstorp

LÄS MER:Partille har nöjda företagare – rankas 24 i Sverige

LÄS MER:Här är den bästa och sämsta skolkommunen i Göteborgsregionen

ANNONS