Partille ridklubb hoppas på ny ridväg

I helgen var det klubbtävlingar i dressyr hos Partille ridklubb. Många barn står på kö för att rida och klubben växer. Men samtidigt som ridklubben satsat på ett nytt stall och nytt stort ridhus att hålla helgens tävlingar i är saknaden efter bra ridvägar stor.

ANNONS
|

LÄS MER:Elvis, 13, bytte ut lasersvärdet – mot floretten

Klubben har cirka 450 medlemmar och har funnits sedan 1963. För tre år sedan fick Partille ridklubb ett nytt ridhus och nytt stall. Det var sedan länge väl behövda investeringar.

– Vi har ju haft en ridanläggning som länsstyrelsen har haft svårt att godkänna tidigare, säger Clara Jälmbrant, vice ordförande i klubben.

Clara Jälmbrant och Malin Theorin Wallander sitter i styrelsen för Partille ridklubb.
Clara Jälmbrant och Malin Theorin Wallander sitter i styrelsen för Partille ridklubb. Bild: Shamiram Demir

Många av medlemmarna är från Partille, men det finns även en del från Göteborg. På senare tid har klubben fått problem då man inte kan utöka som man vill, eftersom det är svårt att få tag på ponnyhästar för alla barn som står på ridkö.

– Trycket är jättestort på att få börja rida och vi försöker öka på antalet ponnysar allt eftersom, säger Malin Teorin Wallander, också med i styrelsen.

ANNONS

Klubben har försökt få hjälp med en bra ridväg

Under flera år har klubben fört samtal med Partille kommun i hopp om att de ska hjälpa till med en ridväg där hästarna kan ta sig runt på ett säkert sätt. Än så länge har inga besked kommit, men diskussionerna har blivit alltmer intensiva.

– Vi vill ha bättre möjligheter att komma ut i skogen och gärna så att ridskolehästarna och ridskolegrupper kan rida ute. Då behöver vägen ligga så att man inte kommer i närheten av trafik, för då blir hästarna rädda, förklarar Clara Jälmbrant.

Just nu finns en ridväg på cirka två kilometer mot Landvetterhållet. Men det är inte samma sak som en runda.

– Man kan rida fram och tillbaka men man kan inte rida runt och vi behöver också ta oss över en bro som inte har ett räcke. Vi har haft en häst som har ramlat ner när den blev rädd, så den ramlade ner i forsen, säger Clara Jälmbrant och berättar att ridvägen också kan vara farlig.

Vad vill ni ha för slags väg?

– En runda, gärna i närheten av ridskolan så att vi kan rida ut och gärna runt, för det är roligare än att rida runt än en väg fram och tillbaka. Men det är också viktigt för hästarnas del att kunna gå på olika underlag och kunna gå ut i skogen. Det är bra för barnens balans att kunna rida uppför och utför och över stock och sten.

Ovilja att underhålla ridväg kullkastade tidigare planer

Innan coronapandemin tog över världen hade klubben ansökt om Leader-medel för att bygga en ridväg själva. Det är pengar som används för att utveckla lokala miljöer och företag. Men planerna gick i stöpet då kommunen inte var villig att sköta underhållet av den planerade ridvägen.

– Vi som ridskola kunde inte ta på oss underhållet för vägen, säger Clara Jälmbrant.

Samarbetet kring en eventuell ridväg gjordes ihop med Stålebo ridklubb mot Jonseredshållet. Men allt gick alltså i stöpet den gången.

Blev ni besvikna på kommunen?

– Ja, det blev vi. Det blev vi, eftersom vi var beredda att lägga mycket tid och jobb på satsningen, säger Clara Jälmbrant med eftertryck.

Samtal om ridväg mot Kåsjön ger klubben nytt hopp

Ridklubben, som snart fyller 60 år, för nya samtal med kommunen – vilka förhoppningsvis kan ge resultat.

– Det är intensiva diskussioner och vi hoppas kunna få till en runda där vi kan rida med hästarna i skritt och rida runt. Gärna på andra sidan vägen, men vi vet inte riktigt än hur det blir, säger Clara Jälmbrant.

Inga löften finns ännu, men klubben hoppas på en ridväg som går i riktning mot Furulund och Kåsjön.

– Vi har ett önskemål om att vi ska kunna rida där i skogen men där finns ju också ett joggingspår och andra saker, så vi behöver ha en kommunikation med de andra idrottsklubbarna, förklarar Clara Jälmbrant.

Lena Axelsson vinnare i dressyr med stor häst

Lena Axelson har tävlat med sin 14 år gamla Lego i söndagens dressyrtävlingar. De har gjort bra ifrån sig. Ridningen är en passion hon började med som fyraåring och som hon nu i vuxen ålder har återupptagit. Hon trivs hos klubben, men en sak saknar både hon och hästen. En bra ridväg.

– Vi har en grusväg vi kan rida på och lite stigar, men i och med att det är mycket sankmark runtomkring så skulle vi behöva lite grus för att fylla igen dem.

Varför kan man inte rida på små stigar?

– Hästarna kan gå ner sig. Det är riskfyllt, det gör vi inte, säger Lena Axelsson.

En bra ridväg skulle betyda mycket för hennes ridning och hästens välmående.

– Dels för att skapa hållbara hästar. Det hade också gjort att jag hade kunnat känna att jag kan ge hästen en större variation, ett varierat underlag och en bättre naturupplevelse.

Så ropas vinnarna upp i de olika grenarna efter dressyrtävlingens slut. Lena Axelsson har vunnit sin klass, dressyr med en stor häst. Priset är en stor gul-blå sidenrosett i klassisk stil. Hon blir överraskad och springer fram till prispallen med applåder och hejarop från läktaren.

LÄS MER:Uttjänt gräsplan är en risk för barn och unga hos Jonsereds IF

Partille ridklubb

Partille Ridklubb ligger belägen i Åstebo intill Kåsjöområdet.

Här har ridskoleverksamheten varit igång sedan 1958 och ridklubben bildades 1963.

2018 fick klubben nya stall, nytt ridhus och lösdriftsanläggning.

Klubben har cirka 450 medlemmar, och många barn finns på kö för att börja rida.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i Appstore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS