Nytt bryggeri i sikte – när Poppels söker nya delägare

Poppels bryggerier fyller tio och letar efter nya delägare som kan tänka sig att öppna plånboken, för att hjälpa företaget att expandera. Drygt 20 miljoner kronor vill man ha in och pengarna ska bland annat gå till att bygga ut bryggeriet i Jonsered, men också till att öppna ett sprillans nytt citybryggeri i centrala Göteborg.

ANNONS
|

Poppels bryggerier grundades i Mölnlycke i 2012, men flyttade bara några år senare till tegelmeckat Jonsereds fabriker. Där producerar man i dagsläget drygt 1,5 miljoner liter öl per år.

Det tycker man fungerar bra, men nu vill man mer.

Lagom till tioårsjubileet utlyste man därför i maj i år en så kallad nyemission, vilket innebär att man ger ut nya aktier som går att köpa. Man riktar sig både till befintliga delägare i bolaget, men också till ölfantaster som tidigare inte investerat i bolaget.

Totalt hoppas man på att få in 22,5 miljoner kronor innan slutdatumet den 12 juni.

Ska bygga ut och nytt

Men vad ska pengarna då gå till? Partille Tidning har snackat med Poppels vd Mats Wahlström, som smider stora planer inför framtiden.

ANNONS

– Bryggeriet här i Jonsered ska byggas ut, men vi bygger också ett citybryggeri i Göteborg, säger han.

Det nya bryggeriet kommer att vara 800 kvadratmeter stort och ligga i den gigantiska glaskolossen ”Platinan” som ligger i närheten av Hisingsbron. Lokalerna utgör alltså en väldigt skarp kontrast till den industrihistoriska pärla som Jonseredsfilialen ligger i.

Fokuset på det nya bryggeriet blir också ett annat, förklarar Wahlström.

– Det blir en bryggeridel och en restaurangdel som här i Jonsered, men förhållandena blir lite omvända. Där kommer restaurangdelen spela huvudrollen istället för tvärt om.

Pilsnern dricks av gästerna

Det nya bryggeriet kommer att fungera som ett slutet system för ölfantaster.

– Vi har köpt in en massa träfat, vilket ger ölet en väldigt trevlig karaktär. Vi kommer brygga en huspilsner och allt som bryggs i det nya bryggeriet kommer att drickas i dess restaurangdel, säger Mats Wahlström.

Exakt hur många miljoner man fått in vill han inte gå in på, men intresset har inte varit svalt, berättar Mats Wahlström som kuskat runt och träffat potentiella investerare i hela landet.

– Intressenivån har varit bra. Vi har åkt runt i nio städer och på dagarna har vi bryggt öl med vänner på andra bryggerier. På kvällarna har vi träffat både existerande delägare och sådana som vill investera.

Funkade fint förra gången

Det är inte första gången Poppels utlyst en nyemission för att finansiera nya satsningar. 2019 gjorde man det i syfte att bland annat utveckla burklina, kyllager, pilotbryggverk och restaurang.

– Det vi lärde oss den gången var att det var väldigt roligt att så många ville vara en del av Poppels och att det var fantastisk hur engagerade de var i öl. Det är roligare att vara fler om det här helt enkelt, det är därför vi gör det igen.

Under lördagen hade man dessutom laddat upp lite extra festligt med tält, inhyrda pizzaproffs och gott häng i solen vid bryggeriet i Jonsered, för att de nya delägarna skulle kunna umgås i Poppels-miljö.

LÄS MER:Här är Partilles mäktigaste personer – plats 21-30

LÄS MER:Poppels bryggeri tvingas höja ölpriserna

LÄS MER:Närmare 200 bostäder vid Jonsereds fabriker planeras

ANNONS